Jump to content

Ezért fontos, hogy legyen hobbid

2017. 04. 06. 08:30

A kreatív szabadidős tevékenység pozitív hatásait számos kutatás bizonyította már, most összeszedtünk ezek közül néhányat.

Minden tevékenység annyi időt vesz el, amennyid van. Egy szabad délutánon vagy estén könnyen azon kaphatod magad, hogy munkahelyi dolgokkal foglalkozol, vagy még este is e-mailekre válaszolsz, így azonban nem tudsz pihenni. De ha van valami hobbid, ami elfoglaltsággal is jár, például kóruspróba, akkor ezekkel a sokkal gyorsabban végzel és több időt fordítasz szabadidős tevékenységre.

Amellett, hogy fejleszti a kreativitást és jó kedvet okoz, a kreatív tevékenység fokozza a koncentrálóképességet, ami hosszú távon segít fenntartani az érdeklődést is.  Emellett, ha olyan tevékenységet végzünk, amelyben örömünket leljük, az csökkenti a stresszt, eltereli a figyelmet a munkahelyi és magánéleti problémákról, növeli az önbizalmat és motiválttá tesz.

A kreatív hobbik közül egyre elterjedtebbek a DIY Do it yourself! (Csináld magad!) tevékenységek.  A kreatív alkotás iránti igényt pedig jól mutatja, egy a hazai DIY éllovasai által fémjelzett Alkotó Energia pályázat rendkívüli népszerűsége, ugyanis összesen 1839 pályamű érkezett a felhívásra. Az Alkotó Energia pályázatot az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. írta ki a hazai Csináld magad!-alkotók számára, és kérte fel Szendrődi Enikő, a Nemiskacat Látványműhely megálmodóját, Krivarics Ditta lakberendező, az Otthonkommandó blog és a „Régiből újat!” könyv szerzője, Hosszú-Bardócz Éva, a Pure Design by bardoczeva bloggerét, Kmettyó Lászlóné, a Vintagevelem bloggert, és Kepes Hedvig, a Vintage Decor vezetőjét, hogy bírálják el a pályamunkákat.  Három kategóriában – bútorfelújítás-bútorfestés, bútor- és használati tárgy készítés, valamint használati és egyéb tárgyak dekorálása, díszítése –  nevezett összesen 1839 saját készítésű, felújítású tárgyak közül a zsűri választotta ki azt a 29 - helyezett vagy különdíjas - alkotót.

A zsűri döntését követően az Alkotó Energia Pályázat szervezői lehetőséget adtak a program közel tízezres követőtáborának is, hogy megszavazzák saját kedvencüket. Az egyhetes közönségszavazás alatt több mint 16 ezer ember adta le voksát, három kategóriában, hogy kijelöljék kategóriánként az 5-5 nyertest. „A közönségszavazás célja az volt, hogy azoknak a pályázóknak is esélyt adjanak, akiket a zsűri a hivatalos versenyen nem juttatott be a nyertesek közé” – mondta Iványi Krisztina, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs tanácsadója. Hozzátette; „Az alkotásokra összesen 16.053 szavazat érkezett, ami országos szinten kiemelkedőnek számít.”  

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)