Jump to content

Láthatatlan tartó konzolt fejlesztett egy törökbálinti kisvállalkozás két munkatársa - nemzetközi szabadalom lett belőle.

2017. 05. 25. 19:00

A törökbálinti székhelyű ET Surface Products Kft. két munkatársa, Telek Béla és Tornoczky Gábor egy gipszkarton falba építhető nagy teherbírású tartó konzolt fejlesztett, számítógépes szimuláció és 3D nyomtatás segítségével, egyszerű okból: feladatuk ellátásához nem találtak megfelelő kereskedelmi terméket. Az 5 hónap alatt kifejlesztett termék pillanatok alatt a nemzetközi értékesítés előtt találta magát.

A nehéz Corian mosdópultokat gyártó ET Surface Products Kft. életében mindig is problémát jelentett a hosszú, sokszor 4-6 m-es pultok felszerelése. Mivel a gipszkarton falak előnyeinek köszönhetően egyre elterjettebb az alkalmazásuk, a nehéz, vonalszerű pultok felszerelése hiányzó technológiának köszönhetően egyre nagyobb kihívást jelentett. Pláne akkor, amikor a megrendelők ragaszkodnak ahhoz, hogy a felszerelésből lehetőleg ne látszódjon semmi és a garancia is vállalható maradjon.

A vállalat két dolgozója olyan termék fejlesztésébe kezdett, ami megfelel a mai kor nyugati követelményeinek: legyen egyszerű a használata, legyen fenntartható, az eddigi metódushoz képest spóroljon értékes időt és nyújtson minden eddigi megoldásnál nagyobb biztonságot és garanciális időtartamot.

A létrehozott maanodo TECH konzol alumínium zártszelvény, rozsdamentes acél lemez és ABS állító talp összeszereléséből áll. Ez az anyag választás nem csak a stabilitást, de a fenntarthatóságot is megcélozta. A szerkezet 70%-a a falba építés miatt rejtve marad, nem látszik, de ezzel együtt kiváló terhelhetőséget biztosít. A gyártási pontosságot és állandóságot lézer vágási technológia szavatolja. A falból kiálló konzol több színben is rendelhető. A 60 mm magassága pedig a vékony mosdópultok felszerelésénél is 90%-ban rejtve marad, így a tervezők kedvencévé válhat.

Felszerelése mind a falba integrálás esetén, mind pedig a mosdó végszerelésénél jelentős időt takarít meg az eddigi eljárásokhoz képest. Nem csak arról van szó, hogy nem jár akkora zajjal, porral, hulladékkal mint korábban, hanem inkább arról, hogy nyugaton is a legértékesebb időt, a munkaidőt lehetett egy ötödére csökkenteni a maanodo TECH konzol használatával.

A két fejlesztő munkáját végül 2017.02.27.-én az ideiglenes nemzetközi szabadalmi bejelentés  jutalmazta, melynek ügyiratszáma W1700013/1. Ezzel a bejelentéssel megnyílt a nemzetközi és hazai értékesítés lehetősége.

“ A rendszeresen tapasztalható buherát fel kell váltanunk egy megoldással, amit szakértelem nélkül is gyorsabban lehet alkalmazni minden könnyűszerkezetes falban. Ezzel a tervezők munkáját is megkönnyítjük”              Tornoczky Gábor

A fejlesztés nagy hatással lehet az eddigi módszerek rendszerszintű átalakulására. A rögtönzött megoldások helyére stabil rendszerelem kerülhet, melyre minden szállító bátran vállalhat garanciát.

Az Et Surface Products Kft. egy Corian ÁDH termékek feldolgozására szakosodott Budapest közeli kisvállalkozás. Az alapítás éve 2013, munkatársi létszám 11-50 közötti. A Corian és a vele azonos tulajdonságú ÁDH alapanyag tulajdonsága a közel láthatatlan illesztés lehetősége, a hőre lágyuló formálhatósága, vízálló, és a pórusmentes homogenitás. A termékek sokoldalúsága nem enged ugyan nagy darabszámos gyártást, de részleteiben ott rejtőzik a standardizálás lehetősége. Jellemző termékek: a konyhai munkalap mosogatóval és mart csepegtetővel, mosdó medencék és mosdópultok akár privát vagy közületi környezetbe, tusoló tálcák, kádak és a 3D thermoformált recepciós pultok. A felhasználhatóság köre természetesen ennél sokkal szélesebb, ami az anyag ellenálló képességéből fakad.

 

(Forrás: hazesotthon.hu l Kép:pixabay.com)