Jump to content

Fém, fa, vakolat- avagy a sokszínű homlokzatainkról

2017. 08. 09. 15:43

Mert a homlokzat nem feltétlen kell, hogy színtelen, fehér legyen, de a összhatást nem csak színek bekeverésével lehet befolyásolni.

Elég csak vidékre ellátogatni ahhoz, hogy az ember szembesüljünk a látvánnyal, hogy színes világban élünk. Lehet csak a környezetváltozás teszi, de érdekes dolog, hogy vidéken mennyivel szembeötlőbb a homlokzati burkolatok színessége, különbözősége. Habár az ember azt hinné, hogy a város sűrű struktúrája, az épületek tömött sorba rendezettsége kihangsúlyozza az anyagok szín-, és felületi különbözőségét, de mégis, ha a van az épületek közt egy kis foghíj, udvar, sokkal inkább úgy tűnik, hogy jobban érvényesülnek a különböző felületek. Legyen akárhogy is, érdemes kicsit behatóbban megismerkedni a homlokzati burkolóanyagok fajtáival.

Mert a homlokzat nem feltétlen kell, hogy színtelen, fehér legyen, de a összhatást nem csak színek bekeverésével lehet befolyásolni.

Talán a legelterjedtebb burkolási mód a falak vakolása. Ez a burkolás egy tradicionálisnak nevezhető burkolási forma, melynek célja a kezdetekben szimplán csak a falazott felületek eltakarása volt. A színezés, és a díszítés csak a későbbiekben kapcsolódott össze a vakolt felületek készítésével. Tévhit, hogy a vakolat mindig sima, és egyenletes, mivel a simított vakolatok mellett léteznek dörzsölt, vagy egész vad megjelenést biztosító csapott vakolatok is. A vakolat alapanyagát tekintve sem tekinthető unalmas burkolatnak. Készülhet a falra kötőanyag szerint mészvakolat, gipszvakolat, cement és/vagy mészcement vakolat, szilikátvakolat, vályogvakolat de akár műgyantás vakolat is. Ezek persze csak egyfajta alapot biztosítanak a később felhordandó színezéshez, festéshez, akár kül- akár beltérről legyen is szó. De aki szereti kicsit leegyszerűsíteni a dolgokat, rápillanthat a készvakolatokra is, melyek akár némi szigetelést is biztosítanak.

A burkolt felület tartósságát fontosnak tartjuk, nem mehetünk el szó nélkül a klinkerhomlokzatok előtt. Habár már a tervezési fázisban is komolyabb energiát igényel, és a kivitelezése sem olcsó, végül olyan minőségi felületet kapunk, mely a természetes téglafal látványét nyújtja, ráadásul olyan színgazdagsággal, melyre hagyományos tégla falazat esetén nincs lehetőségünk.

(Forrás: hazesotthon.hu;ujhazcentrum.hu | Kép: pixabay.com)