Jump to content

A kórokozók D'Artagnanja: a lábtörlő

2016. 12. 07. 19:05

Valószínűleg nem tanúsítunk neki elég figyelmet, és amolyan kötelező kiegészítőként pakoljuk a kosárba, pedig a lábtörlő fontosabb szerepet tölt be, mint gondolnánk.

Minden nap rálépünk, legalább négy mellett elhaladunk egy nap, s olyan természetesnek vesszük jelenlétét, mint a Napnak. A lábtörlő, amolyan kötelező kellék az otthonhoz, amiből már millió változatú, formájú, színű és mintázatú létezik. Az esztétikailag is mutatós darabok, azonban jóval többre hivatottak, mint a rajtuk található vicces feliratokkal megmosolyogtatni az épp hazaérkezőt, vagy dekorelemként emelni a lakás színvonalát.

A lábtörlő bizony többre hivatott mindennél. Gyakorlatilag a baktériummentes ház első lépése. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap alatt hány helyen fordulunk meg. A koszos utcán és tömegközlekedési eszközökön milliónyi kórokozó lapul meg, a legkülönfélébbektől a hagyományosokig. Kutyaürülék, víz, sár és az aluljárók mocska kerülne a lakásba, ha a lábtörlő nem volna.

A négy fal közt megtalálható kórokozók nyolcvan százaléka ugyanis a cipőtalpon érkezik otthonunkba, és telepszik meg a felületen. A vizes, nedves időben pedig számuk megsokszorozódik. Az Arizonai Egyetem kutatása be is bizonyította, hogy cipővel végigtrappolni a lakáson mennyire egészségtelen! A szakértők által végzett vizsgálatok szerint a cipőtalpon közel 421 ezer féle baktérium található. A skála nagyon színes ugyanis a húgyúti fertőzéseket okozó Klebsiella pneumoniae, a légzési problémákat okozó Serratia ficaria, vagy éppen az E.coli, is megtalálható volt rajtuk. A leggyakrabban előforduló baktérium azonban az E.coli volt, ami az emésztési problémákon túl akár életveszélyes fertőzést is okozhat.

Viszont, a kórokozók szabadjára engedése előtt egy fontos lépés áll, mégpedig a lábtörlő. A mini méretű szőnyeg – ha megfelelő minőségű és anyagú – akkor képes a gusztustalan baktériumokat a lakáson kívül tartani. Érdemes nem csak designos, de funkcionális lábtörlőt választani. A gumibevonatos, sok-sok érdes felülettel rendelkezők a legideálisabbak. Minél masszívabb a szőnyeg sörtéje, annál biztosabb, hogy nem jut baci a házba.

 

 

(Forrás: hazesotthon.hu | marmalade.hu | Kép: freestockphotos.biz)