Jump to content

A világ négy legextrémebb háza

2017. 01. 17. 08:35

Van, aki vécé csésze alakú lakásban találta meg azt a pluszt, ami az otthonossághoz kellett, míg más egy heregolyó alakú sziklaházban. De van itt még siló-lakás és egy- két csuda bizarr építmény. Kalapemelés jár a kivitelezőknek!

Magyarországon általában a klasszikus négyszögletű családi házak, az égig érő panelek, és a belváros bérházak alkotják a látképet. Ritkán töri meg az összhatást egy rózsaszínre festett, tornyokkal, és várerődre hajazó betonfallal körvett porta, ami a helyieknek extrém is lehetne, de eltörpülne a világ legjei mögött. A kreativitás, és az építészmesterek ügyességének határtalanságának margójára, listáztuk a világ öt legextrémebb otthonát.

WC-ház, Dél-Korea

A koreai építmény, ami Szöultól 40 kilométerre Suweon városában található, igazi történelmet tudhat magáénak. A ház tervezője és építője az a bizonyos Sim Jae-duck, aki elnöke, és egyben a vezetője a World Toilet Associationnek. Igen ez egy létező szervezet, ami a vécézés tabuját döntené le, és használatát terjesztené el az olyan helyeken, ahol még mindig a pottyantós az úr.

No, de visszakanyarodva a házhoz. Koreai nyelven a Haewoojae nevet viseli, ami nagyjából azt jelenti, hogy „egy menedékhely, ahol az ember megoldhatja mások problémáit". Méreteit tekintve 419 négyzetméter alapterületű, beton és üveg alkotja fő építőelemeit, és a világ minden tájáról, az adott régióra jellemző wc is megtalálható benne. A tulaj a házzal többek közt a mosdók szörnyű állapotára, és azok felújítására hívja fel a figyelmet.

Kő ház, Portugália

Casa do Penedo, azaz „the House of Stone”. Az 1974-ben épült ház családi menedékhelyként szolgált, s mivel a hegy közepén található, jobbára ez magyarázza furcsa formáját és az építőanyag választást.

A ház kemény kinézete ellenére otthonos. Kétszintes, tágas kialakításának köszönhetően egy kandalló és egy úszómedence is helyet kapott benne.

Siló ház

A gigantikus méretekkel rendelkező otthon, a New Yorktól nem messze található Adirondack hegyekben fekszik. Gyakorlatilag teljes izolációban élheti ott napjait az embert, s ahogy a lakás saját weboldalán is írják „privát, többszintes, és zombi biztos”. Nos a hegyek ezt tényleg lehetővé is teszik.

A 240 hektáros területen található siló 1950-ben épült a föld alá, és eredetileg egy ballisztikus rakétát tároltak benne arra az esetre, ha a Hidegháború felforrósodna.

A veszély azonban hamar elmúlt, az egykori rakétatárolóból pedig lakás lett. Az 1800 négyzetméteres alapterületű otthon földszintjén kandallóval felszerelt nappali, háló és két fürdőszoba, valamint egy hangár, kifutópályával is található. A föld alatt pedig konyha, további hálók és fürdők és egy külön party szoba is található. A falak egy méter vastagok, így lehet csapatni nyugodtan, na meg tényleg nincs aki áthatoljon rajtuk.

Waldspirale

A németországi Darmstadtban található ház igazi mestermű. Friedensreich Hundertwasser keze munkáját dicséri, aki 105 egységet, egy saját patakot, egy étteremet és egy koktélbárt épített a falak mögé, nem beszélve a toronyról a tetején. Ha pedig már a tetőnél tartunk, fű és bokor borítja cserép helyett.

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: wikimedia.org,realestate.com.au)