Jump to content

Ez lenne a narancsbőr ellenszere?

2017. 06. 08. 19:05

A nők egyik legnagyobb ellensége a narancsbőr. Tévhit, hogy csak a felesleges kilók miatt alakulhat ki, hiszen nagyon sok fiatal lány szenved tőle, még ha vékony is. A hormonok, a nikotin, az öröklött hajlam, és az életmód mind-mind
befolyásolja a narancsbőr kialakulását.

Fontos a rostmentes diéta, és a speciális fenékfeszesítő testmozgás, valamint a rendszeres hideg-meleg váltó zuhany. Ha ezekre nem figyelünk, gyorsan meglátszik a bőrön, és nehéz, hosszú kitartás árán lehet eltűntetni.

Mi állhat a hátterében?

A kötőszöveti gyengeség örökölhető. Akinek fiatalon is pattanásos volt a bőre, vagy visszeresek a lábai, az aligha kerülheti el a cellulitiszt. A fogamzásgátló tabletta, és más hormon tartalmú készítmények, sőt egyes
gyógyszerek is rontják a kötőszövet állapotát. Nem csak a plusz kilók a narancsbőr fő okozói, tény viszont, hogy a nőiesen teltkarcsú hölgyek hamarabb küzdhetnek ezzel a problémával.

Tehetünk ellene!
A nőiességért ugyanis az ösztrogén nevű hormon a felelős, az pedig fellazítja a kötőszövetet. A terhesség az ilyen nőknél a cellulitképződés kezdetét jelentheti. Minél csontosabb egy nő, annál kevésbé alakulhat ki a narancsbőr. A cellulit mérsékléséhez, fontos a megfelelő táplálkozás, ugyanis vitaminhiány esetén a kötőszövet elveszti rugalmasságát. Ezért jellemző a harminc-negyvenéves nőknél is. Hiszen hiába fiatal valaki és úgymond sovány, de keveset mozog és állandóan ül a munkahelyén, kialakulhat a tünet. Ugyanez elmondható a sokat idegeskedő, sokat kávézó, dohányzó, és rendszeresen alkoholt fogyasztó nőkről is.

Kivédeni csakis rendszeres, napi testmozgással, masszázzsal, és egészséges táplálkozással lehet. Régen a molett, nőiesen párnázott nő volt az ideál, ma a sportos, feszes bőrű nő. Ezért érdemes figyelni az étkezésre. Ha valaki rengeteg
vizet iszik, és rendszeresen mozog, hosszú távon meg fogja érni!

Napi egy óra futás már segít...

Rendszeres mozgásnak számít, ha speciális tornát végzünk. Azaz célirányos, fenékfeszesítő és combizom erősítő gyakorlatokat. Jót tesz a futás, kocogás, biciklizés is, de naponta legalább egy órán keresztül kell végezni. Hasonlóan fontos a megfelelő táplálkozás. A szervezet lúgosítására kell törekedni, kerülni kell a savasító hatású ételeket, úgymint: zsíros és fűszeres ételek, húsok, édesség, szénsavas üdítőitalok, cukros üdítők, csokoládé, kávé, alkohol, fehér kenyér. A
folyadékfogyasztást pedig növelni kell, minimum 3 liter szénsavmentes ásványvíz naponta, vagy ízesítetlen gyógytea fogyasztása segíti a méregtelenítést, a salakanyagok távozását.

Mire figyeljünk még?
Fontos, hogy fürdéskor masszírozzuk, és a meleg víz után hidegben is zuhanyozzunk le. Az ananász könnyen bontja a zsírt.A gyümölcs fogyókúra elősegíti a zsírok bontását, így fogyasztásával látványosan és gyorsan érhetsz el jó eredményt. Az ananász az egyik legalkalmasabb. Kis mennyiségben tartalmaz mangánt, káliumot, kalciumot, magnéziumot, elhanyagolható mennyiségben A-, B- és C-vitamint.

Mi a narancsbőr?

A narancsbőr csupán normális zsírszövet, azonban idővel a bőrt az izmokkal összekötő rostok rövidebbek és vastagabbak lesznek, és ezáltal a bőr megnyúlik. Ma számos krémet és pirulát lehet kapni a narancsbőr megszüntetésére, amely a bőr alatt lerakódó zsírt próbálja fellazítani. A felhalmozódott zsír gátolja ugyanis a bőr alatti szövetek vér és oxigén ellátását, ezért szaporodik a salakanyagok mennyisége. A hurkás combok és gödröcskék, sajnos csúnya látványt nyújtanak, különösen fürdőruhában, ezért is érdemes időben tenni ellene.

Érdemes a következő programot kipróbálni:

  • Fenék feszesítő: álljunk kis terpeszbe és nyújtsuk magunk elé a karokat. Guggoljunk le, majd lassan álljunk fel. 10 ismétlés után fél perc pihenő. Legalább 3 sorozatot csináljunk!
  • Combizmosító: felhúzott térdekkel feküdjünk hanyatt, emeljük fel a jobb lábat, és vessünk keresztbe egy
    ugrókötelet, vagy törölközőt a talpunkon. Húzzuk magunk felé a nyújtott lábakat
    úgy, hogy folyamatosan ellenállást fejtsünk ki a kezek ellenében. 20 gyakorlat
    után lábcsere!
  • Mély kitörés: csináljunk mély, srég kitöréseket. Számoljunk 10-ig, majd lökjük vissza magunkat a kiinduló helyzetbe. 10 gyakorlat után lábcsere!
(Forrás: hazesotthon.hu, rendelőmagazin l Kép: pixabay.com, flickr.com)