Jump to content

Bárki lemehet alfába

2017. 06. 10. 16:00

Meditáció, relaxáció, módosult tudatállapot és egy csipetnyi belsőépítészet. Valójában az átélt élmény szavakkal nehezen leírható.

Érdekes, hogy egy teljesen más jellegű reklám okozta a 90-es évek elején, hogy a „lement alfába“ kifejezés beépült a hazai szlengbe. Sokféle szövegkörnyezetben bukkan fel ez a szókapcsolat, a hétköznapok során arra célozgatunk vele, hogy az illető nincs magánál, vagy rettentően fáradt volt és villámsebesen elaludt, vagy egyéb, külső hatások okoztak nála valami tragikusan hirtelen történő, kómás alvást. A valóság egyébként nincs ettől messze, az alfa állapot ugyanis tudományosan is ismert élethelyzet, amit mindenki átélhet szinte minden nap: ebbe az állapotba kerülünk ugyanis közvetlenül elalvás előtt.
 
Talán sokan átélték már, hogy közvetlen elalvás előtt támad az embernek olyan gondolata, ami az egész napos teendők mellett annak ellenére sem jutott eszébe, hogy ténylegesen és tudatosan kereste az ember egy problémára a megoldást. A tudomány az utóbbi évtizedekben fordult jobban az alfa állapot vizsgálata felé. A kutatások minden alkalommal azt az eredményt hozták, hogy ebben az állapotban az ember meditatív tevékenysége ugrásszerűen megnő, külső hatásokra sokkal kevésbé reagálunk, izmaink ellazulnak, a bőr vezetőképessége csökken, a pulzus lelassul, a testhőmérséklet pedig megemelkedik. A fentieknél is fontosabb talán, hogy az alfa állapot elérését követően a „való életbe“ történő visszatérés nem okoz semmiféle megerőltetést, sőt, az ember általában úgy érzi, hogy feltöltődött és újra kedve lenne tevékenyen folytatnia a napot.
 
A fenti kutatások eredményeképp egyre többen ismerik fel, hogy az alfa állapot napközbeni elérése mennyire hasznos a mindennapi munkavégzés és aktivitás szempontjából. Európa szerte egyre több olyan szellemi munkát végző vállalkozás dönt úgy, hogy valamilyen módon biztosítani kívánja a munkavállalók számára az alfa állapot elérését, ami mind az alkalmazottak, mind pedig a vállalat szempontjából hasznos a munkahelyi stressz, a fáradtság és a fásultság leküzdésében. Sok egészségügyi és rekreációs intézmény is bővíti olyan eszközökkel a portfolióját, amelyek segítenek az alfa állapot elérésében, mind a kezelés előtti szorongás csökkentése, mind pedig az ezek után történő rekreáció segítése érdekében.
 
Magyarországon is egyre több helyen érhető el hasonló szolgáltatás. Az alfa állapot ugyanis megfelelő berendezések használatával és speciális környezet létrehozásával előidézhető, erre nyújt megoldást például az AlfaSzféra fantázianevű program. A találmány egy futurisztikusan formatervezett fekvő alkalmatosság, amely önmagában is különleges vizuális élményt nyújt, de a különlegesség a működésében rejlik. Az ágyhoz ugyanis egy szoba tartozik, és az elektronikai berendezések mind azt szolgálják, hogy a használó minél gyorsabban, a külső hatások kizárásával kerüljön alfa állapotba. Az ágy súlypontja úgy került kialakításra, hogy akár egyetlen lélegzetvétel is érezhetően megmozdítja, kellemesen vibrál, segít az ideális testhőmérséklet elérésében, a szobában kialakított fény és hanghatások pedig alkalmazkodnak a használó állapotához. Ilyen ágyat és szobát találhatnak az érdeklődők hamarosan hazánk egyik legpatinásabb fürdőjében, a Gellértben és a hévízi Tó Fürdőn is , de egyre  több, nemzetközi hírű és szintű hazai wellness szálloda is kínálja ezt a szolgáltatást.
(Forrás: hazesotthon.hu l Kép: pixabay.com)