Jump to content

A jövő otthonai elképesztőek lesznek - de élhetőek is?

2017. 07. 21. 09:05

Alig egy évtized múlva nem lesz olyan lakás, amelyben ne lenne megtalálható bármilyen okos eszköz. Sőt, nem csak mi, egyszerű halandók vonzódunk a technika csodáihoz, hanem az építtetők is. A témában készült legfrissebb felmérés szerint alig 2 év múlva, már minden otthon okos lenne.

A „butaotthon” felokosítása nagyon egyszerűen elérhető, igazából bárki számára a sokak számára még mindig ismeretlen fogalomként létező Internet of Things-szel (IoT). az IoT nem más, mint az internethez kapcsolódó okoseszközök, amelyek nem csak egyéni szinten, hanem épületek és városok szintjén is tudnak egymással kommunikálni és ezáltal megkönnyíteni a mindennapokat.

Jó lesz ez nekünk?

Nemrégiben a Portfolio számolt be a Schneider Electric kutatásáról, miszerint alapján az épületüzemeltetők 63 százaléka okos analitikai eszközökkel kívánja hatékonyabbá tenni létesítménye működését, és 88 százalékuk szerint 2019-re ez a beruházás meg is térül.

A tervek szerint gyakorlatilag teljesen automatizált házakban, épületekben és városokban élnénk, ha minden lehetőség adott volna. Ez a mindennapok szintjén azt jelentené, hogy lakásunkban a fűtés, hűtés, világítás egyszóval minden, akár az irodából is vezérelhető volna, míg épületi szinten az energiafelhasználás optimalizálása lenne többek közt a fő cél.

A szenzorokkal, hőmérséklet és levegőminőség érzékelőkkel telepakolt házakra, azonban közel sem biztos, hogy fel vagyunk készülve. Egyrészről beszerzésük drága, és noha a szakértői vélemények szerint üzemeltetésük hosszú távon megtérül, valójában nehéz elképzelni, hogy hazánkban meghonosodik. Másrészről, először a lakhatással kapcsolatos problémákat kellene megoldani, mint felokosítani egy vályogházat.

Városi szinten hasznos lehet

Míg egyéni és épületi szinten megkérdőjelezhető az IoT alkalmazása, addig a városok viszont sokat profitálhatnak belőle. Mivel az IoT rendszer az állandó monitorozásra, nyomon követésre épül, így komoly lehetőségek rejlenek benne.

„Az időjárási körülmények alapos elemzésével pontosabb előrejelzések készíthetők, amelyek segítik a kockázatok csökkentését. A biztonság is növelhető videokamerás megfigyelőrendszerekkel, valamint az energiafogyasztás optimalizálásához és a fenntarthatóbb működés biztosításához is elérhetők intelligens rendszerek. A smart city szoftverek valós idejű adatokkal és elemzéssel segítik a döntéshozatalt és a folyamatok optimalizálását, legyen szó tömegközlekedésről, vízfelhasználásról és szennyvízkezelésről vagy éppen az adatközpontok és egyéb létesítmények optimálisabb üzemeltetéséről” – elemezte az IoT rendszerek városi használatát a Portfolio.hu.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)