Jump to content

A modern konyhatechnológia, és az egészséges étkezés

2017. 12. 05. 09:05

Az alapanyagok önmagukban nem hizlalók, legalábbi általánosságban. Ellenben a nem megfelelő technológiával elképesztően zsírossá és egészségtelenné tudjuk tenni őket. De, hogyan lesz a régiből új?

A korszerű konyhatechnikai eljárások alapjában véve a hagyományos, régi technológiákból kiindulva valósítanak meg valami újat. Fontos szem előtt tartani a gasztronómiai hagyományokat, kedvelt alapanyagokat és a hatósági előírások változásait is. Megállapíthatjuk, hogy egy nagyon összetett témakörről van szó. Hangzatosan megfogalmazott ételek, színes képek látványa a tányéron, melyek végeredményben az ízlelőbimbóinkon érzésekké, érzelmekké formálódnak. Napjainkban a modern gasztronómiától nem egyszerűen objektív és szubjektív igényeink kielégítését várjuk, nem csupán jóllakni és finomat enni szeretnénk, hanem az étkezés művészi szintre emelését várjuk el – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Ahhoz, hogy a versenyben maradhassunk, továbbá a megszokottól és a hétköznapitól eltérően valami mást tudjunk biztosítani, hogy kitűnjünk a tömegből, elengedhetetlenül szükséges az új konyhatechnológiáknak a megismerése, bevezetése, alkalmazása. Az új eszközök megkönnyíthetik, lerövidíthetik az ételkészítés munkafolyamatát, megtartják, és sok esetben javíthatják az alapanyagok eredeti tulajdonságait, jobban megfelelnek a modern (egészséges) táplálkozás szabályainak. Használatuk által garantálható az ételek jobb minősége, különös tekintettel az eltarthatóságra, illetve a higiéniai előírásokra.

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)