Jump to content

Konyhai felszerelések, amelyek megváltoztatják az életed I.rész

2017. 12. 05. 14:05

Az ételkészítés egy új dimenziójáról rántjuk most le a leplet, egész pontosan arról, hogy miként változtat az étel kalóriatartalmán és egészségügyi besorolásán az elkészítés, és bizonyos konyhai eszközök.

Az egyik, ma már majdnem minden jól felszerelt nagykonyhából szinte elengedhetetlen eszköz a kombinált sütő (kombi sütő-pároló), amely megtalálható az egészen alap, kisméretű, 3 tálcás változattól egészen a többtálcás változatig.

Ezek mindegyike az ipari normatíváknak megfelelő méretekkel kerül kialakításra, előre programozható funkciókkal, mint a sütés, párolás és ezek – akár különböző hőmérsékletű – variációja, előprogramozott műveletsorokkal, amelyek kedvünk szerint módosíthatóak, tálcánként beállítható hőmérsékletekkel. Alkalmasak a kenyérkelesztéstől a különböző hőfokon történő pároláson át a sütésig. Házi sütésű kenyereket, saját pékárut készíthetünk, de roppanósra párolhatjuk zöldségeinket vagy ropogósra süthetjük húsételeinket.

A közétkeztetés megújítása már javában zajlik. Ennek egyik fontos mérföldköve, hogy a gyerekek igényeit kielégítve olyan ételek szerepeljenek az étlapon, melyeket „kedvenceik” között tartunk számon. Ilyen például a rántott hús. A bundázott ételek elkészítésének azt a formáját, amikor azok bő zsiradékban sülve készülnek, a 37/2014. EMMI rendelet korlátozza. A hagyományos módszerrel rengeteg felesleges energiát juttatunk a szervezetbe, emellett számos káros egészségi hatása is lehet az így készült ételeknek. A modern konyhatechnológia eszközével, a kombinált sütővel és minimális sütőzsiradék használatával az egészséget jobban szolgáló étel készíthető a gyermekek számára írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Minimálisra csökkenthető a felhasznált zsiradék mennyisége, közel 50%-kal kevesebb a bundázott étel által felvett zsiradék például csirkemell esetén egy hagyományosan készülő bundázott ételhez képest, és a sülési veszteség is sokkal kisebb. Nem beszélve arról, hogy nincsen veszélyes hulladéknak minősülő használt zsiradék.

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)