Jump to content

Durva konyhai balesetek, amik mindenkivel megeshetnek

2020. 04. 16. 19:05

Amikor egy kicsit túlszalad a kés, vagy épp fazék füle forr fel, netán a víz borul ki, a sort hosszan lehetne folytatni, de a számok magukért beszélnek: a magyar háztartásokban évente legalább negyed millióan szenvednek kisebb-nagyobb konyhai balesetet. A leggyakoribbak pedig meglepőek.

Forrázás, nyílt sebek, áramütés, csúszások, esések. A traumatológia és sebészet statisztikájában mind előkelő helyen szerepelnek, már ami az otthoni baleseteket illeti. A háztartásokban gyakorta figyelmetlenségből adódó sérülések listáján középmezőnyben helyezkedünk el, és azért az megnyugtató, hogy több EU-s ország is megelőz minket.

A leggyakoribb konyhai baleset még mindig a vágással és nyílt sebbel járó változat. A kéz s ujjak a leggyakoribb áldozatai a hús és zöldségszeletelésnek, illetve az élet előkészítésnek. A probléma azzal, hogy főzés közbe megsebesülünk, hogy a sebtisztításra nem figyelünk oda. A nyers húsból, zöldségekből származó baktériumok pedig gyorsan utat találnak a sérült hámfelületnek. Elbagatellizálni nem volna szabad, mert egy apró vágás is okozat komoly fertőzést. A vágott sebeknél mindig fordítsunk figyelmet a seb kitisztítására.

A második helyen az égési sérülések következnek. Meglepő, hogy nem ezek vezetik a listát, mivel az olajban készült ételek gyakran okoznak apróbb sérüléseket. De nem csak a kilövellő olaj, hanem a forrásban lévő víz illetve a forró leves is gyakorta jelent balesetforrást. Az ezek által okozott égési sérülések általában csak a felső hámréteget érik, de nem szabad félvállról venni őket.

Ha megtörtént a baj az érintett bőrfelületet gyorsan hideg víz alá kell tartani, hogy az alatta lévő szövetek ne károsodjanak tovább. A kisebb felületű és fokú (a csak a hámréteget, vagy az irhát érintő, első- és másodfokú) égési seb egy-két hét alatt magától is meggyógyul, ha figyelünk arra, hogy a hólyagok kifakadása után keletkező seb ne fertőződjön el.

A lista harmadik helyén a csúszások és esések következnek. Nem tűnik életszerűnek, hogy elcsúszunk vagy elesünk főzés közben, pedig nagyon is az. A járólapokon végigcsöpögtetett ételek, vízcseppek, olajfoltok hamar jégpályává változtatják az amúgy száraz konyhalapokat. És akkor, még nem is beszéltünk a felmosást követő Tripla Aaxelekről.

Az esések rosszabb esetben csukló-, kar-, boka-, combnyaktöréssel végződnek, ha pedig szerencsénk van, csak egy-két lilafolttal. Ha törésre, ficamra gyanakszunk igyekezzünk kezünket kímélve, az „eredet” pózban hagyva segítséget kérni, mert az elmozdított, erőltetett testrész mellékárosodást szenvedhet (pl.: idegsérülés).

Az áramütés is felkerült a leggyakoribb konyhai balesetek listájára. Ezen esetben főként a meghibásodott elektromos kütyük voltak a baj forrásai, de azért kenyérpirítóba dugott villa is az élen járt. Az áramütés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha nem tűnik nagynak a baj.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)