Jump to content

Sokat tévézik a gyerek? Valószínűleg túlsúlyos felnőtt lesz

2017. 09. 05. 19:05

Megdöbbentő összefüggésre hívta fel a figyelmet az új-zélandi Otago Egyetem kutatása, akik kézzelfogható bizonyítékot tártak nyilvánosság elé a gyermekkori tévénézési szokások és a felnőttkori elhízás egymásra hatásában.

A televízió az információ robbanás óta az élet szerves részévé vált. A sorozatok, filmek, mesék hamar a képernyő elé szegezték a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. S míg a 60-as évek elején sikknek számított a tévé, és külön családi programnak számított összegyűlni a varázsdoboz elé, addig mára már unaloműzésből vagy csupán háttérzajnak nyomjuk be a tévét. A túlzott médiafogyasztás az élet számos területére hatással van, a családi kapcsolatok a szociális élet és az intellektus milyenségén át még a felnőttkori testsúlyra is.

Sok tévé, sok plusz kiló

Egy nemrég megjelent kutatás, amely hosszú távon követett nyomon ezer embert, furcsa eredménnyel szolgált. A 15 éven át tartó megfigyelés során a szakemberek a résztvevők étkezési és televíziónézési szokásait kutatta kérdőívekkel. A rendszeres időközönként kapott válaszokat összevetették a gyerekek testtömegindexével, az így kapott eredmények pedig megdöbbentő összefüggést mutattak.

Az hagyján, hogy a résztvevők túlnyomó része a túlsúlyos kategóriába tartozott a kapott BMI index alapján, de ami ennél is érdekesebb, hogy az elhízott felnőttek 40 százalékát azok adták, akik gyerekkorukban sokat tévéztek.

A nők esetében még árnyaltabb a kép. A kutatás eredményei szerint ugyanis őket kétszer annyira érinti az elhízás veszélye, mint a férfikat. A megfigyelés eredményeiből kitűnt, hogy azok a felnőtt nők, akik kislány korukban az átlagosnál jóval többet ültek a képernyő előtt, kétszer nagyobb eséllyel váltak felnőttkorukra elhízottakká, mint a sokat televíziózó fiúk.

Mennyi az ideális?

Ami a tévé előtt töltött órák számát jelenti, minél kevesebb. A gyerekek esetében a napi két óránál több tévézés már a fent említett hatást válthatja ki, csupán csak annyival, hogy elveszi az időt a mozgástól, és helyette az ülő életmódot segíti elő. Köztudott az is, hogy tévénézés közbe gyorsabban fogynak a falatok, a kettő egymásra hatása pedig gyors súlynövekedést ér a gyerkőcök körében.

Ökölszabály, hogy mérjük le a távolságot az ülőhely és a tévé között – ennek a fele és a harmada közötti szám lesz a televízió ideális mérete. Már amennyiben el akarjuk kerülni a mozi első sora effektust, hogy állandóan kapkodni kelljen a szemünket a túlméretes kép egyik szélétől a másikig.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)