Jump to content

Kötelező lehet a bárányhimlő elleni oltás

2017. 11. 24. 15:05

A bárányhimlő-fertőzést követő három napban még be lehetne oltani a gyerekeket a betegség ellen, és ezzel még megelőzhető, hogy súlyos szövődmények, mint például bakteriális fertőzés, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás vagy neurológiai elváltozások alakuljanak ki a fertőzött betegnél.

 

A bárányhimlő egy olyan betegség, melyet a varicella-zoster nevű vírus okoz. A kór lefolyása általában 7-14 nap, a tünetek megjelenésekor már nem fertőző, csupán a lappangási időszak alatt az.
Ritkábban fordul elő felnőttkorban és általában, ha már valaki átesett rajta nem kapja el még egyszer. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

Jelenleg az ajánlottak között az oltás

Dr. Schmidt Péter győri gyermekorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a bárányhimlő elleni oltás egyelőre csupán az ajánlottak között szerepel. 16 hónapos kor után érdemes beadni, két adagban. Az oltás még receptköteles, és adagonként nagyjából 6-7 ezer forint között van.

Legsúlyosabb és legjellemzőbb szövődménye az agyvelő- vagy agyhártyagyulladás lehet, de okozhat tüdőgyulladást és középfülgyulladást is. Ezért fontos az orvos szerint, hogy beemeljék a kötelező oltások közé, hogy megelőzés céljából minden gyerek megkapja az injekciót.

Védettséget kap, aki már átesett rajta

A műsorban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette, hogy aki egyszer már átesett a betegségen védettséggel rendelkezik. Ilyenkor már nem minősül hordozónak.

Megjegyezte, hogy még mindig tömegbetegségnek számít, évente nagyjából 35 ezren, elsősorban gyerekek, de felnőttek is megbetegszenek. Hozzátette, az influenzán kívül nincs másik betegség hazánkban, amely ekkora tömegeket érintene évről évre.

Súlyos szövődmények lehetségesek

Felnőtt korban statisztikailag magasabb a szövődményes esetek száma – tette hozzá. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a lányoknál a várandósság alatt a bárányhimlő az édesanya mellett a magzatra nézve is súlyos lehet, rendellenességeket okozhat.

Azt tanácsolta, hogy a betegség normálistól eltérő lefolyása esetén azonnal forduljanak orvoshoz, mert utalhat a későbbi szövődményekre. Hozzátette még, hogy a bárányhimlő legyengíti az immunrendszert, ezért kiszolgáltatottabbá teszi az embert más vírusfertőzések, elsősorban az influenza iránt.

Nagy-Britanniában bárányhimlő-partikat tartanak

A rádió helyszíni tudósítója arról számolt be a műsorban, hogy Nagy-Britanniában kellemetlen, de szinte elkerülhetetlen gyermekbetegségnek tartják a bárányhimlőt. Ezért szerveznek bárányhimlő-partikat, ahol a szülők megpróbálják szándékosan megfertőzni gyerekeiket, hogy minél hamarabb átessenek ezen a betegségen.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)