Jump to content

Fogós nyelv a magyar

2017. 11. 29. 15:05

Az angol anyanyelvűek számára a román nyelvet könnyebb megtanulni, mint a németet.

 

Az amerikai külügyi szolgálat összeállított egy olyan térképet, amely az alapján rangsorolta az országokat, hogy milyen nehéz elsajátítani azok hivatalos nyelvét. Nem meglepő módon a mi édes, ékes anyanyelvünk szinte a legnehezebb fokozatot kapta.

A szolgálat azokat az országokat és nyelveket vette számításba, amelyekkel az Amerikai Egyesült Államoknak diplomácia kapcsolata van. A térképen láthatók szürke foltok is, amelyek azokat a területeket jelölik, amelyekkel az államoknak nincs kapcsolata. Míg a rózsaszínnel jelölt országok nyelve, a 0. fokozatba esik, amelyet az amerikai külügyi szolgálatot ellátók számára elvárás, hogy ismerjenek. Nem meglepő módon az angol nyelv területének országai esnek e kategória alá.

Az I. kategóriába azok a nyelvek tartoznak, amelyek elsajátítása minimum félév intenzív nyelvtanulással érhető el. Idetartozik egyebek mellett a német, a dán, a norvég, a francia, a spanyol, az olasz vagy a román nyelv. A II. kategória esetén harminc hét tanulást irányoznak elő a térkép szerkesztői ahhoz, hogy a külügyes munkatárs szóban és írásban is egyaránt használni tudja az adott ország nyelvét.

A mi magyar nyelvünk – nem meglepő módon – a negyedik kategóriába került, amelyről a szakértők úgy vélik, hogy minimum egy évig kell egy diplomatának tanulnia ahhoz, hogy félreértések nélkül használhassa. A térképről még az is kiderül, hogy még oroszul is könnyebben megtanulhat egy angol anyanyelvű, mint magyarul.

 

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)