Jump to content

Bio kiskert

2015. 09. 06. 16:00

Ha nincsen kertes házunk, de egy igazi kertész veszett el bennünk, ne csüggedjünk, mert a lodzsákon vagy épp erkélyen is pompás bio kertet lehet létrehozni. Ha pedig rendelkezésre áll kert, csak le akarunk egy kis részt választani belőle, ugyan úgy ezt az eljárást alkalmazhatjuk.

Egy jó kiskert alapja a jó minőségű föld. Öko talajt bármelyik bio boltból beszerezhetünk. Ugyan úgy létezik ebben a verzióban is palántaföld, általános virágföld stb. Ha ez megvan a kreativitás szabhat határt az elhelyezkedésnek.

Ha igazán elhatározottak vagyunk, akár az erkély fél felét is bevethetjük. Ez megvalósítható úgy, hogy méretre készítünk fából – ügyelni kell a szellőzésre, így érdemes lyukakat hagyni –egy akkora ládát, amekkorát kívánunk kertté nyilvánítani. Ezt követően ízlés szerint megfabrikálhatjuk, vízelvezetőket hozhatunk létre, majd feltölthetjük földdel, tőzeggel, kavicsokkal, esetleg homokkal, attól függ, mit akarunk bele ültetni. Persze ez mind kivitelezhető balkonládában, kaspóban is. A permetezéshez – ha akarunk - vízzel lemosható bio permetszert használjunk.

Mivel már Augusztust írunk, így kicsit nehezebb a most létrehozott kiskertekbe ültetni, de nem lehetetlen. Olyan zöldségeket, gyümölcsöket is ültethetünk, amelyek jövő tavasszal nyílnak, bár ezek gondozása télen fólia sátor alatt kell, hogy történjen. Ehhez otthon készített mini üvegházat kell létrehozni, aminek tökéletesen megfelel egy nagyobb akvárium, egy 60 wattos izzó kerámia kaspóba lógatva, és rendszeres napi vízpermetezés a párásság elérése érdekében.

A kinti kiskertbe ültethetünk, még dísznövényeket, vagy tavasszal nyíló hagymásokat. Az instant üvegházba, paprikát, paradicsomot, bármit elvethetünk, amiből jövő tavaszra palánta lesz, mert azt már ki lehet ültetni április, május környékén. Addig pedig nem árt kertészségünk fejlesztése.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: .sporthotelpanorama.it)