Jump to content

Mikortól lehet háziállatot bízni a gyermekre?

2016. 03. 07. 12:30

Sok állat egy-egy felelőtlen döntés révén kerül az utcára. A szakemberek szerint mindez megelőzhető, ha a jövendőbeli gazdik már gyerekkorban megismerik a felelős állattartás alapjait.

A felelőtlen állattartás rengeteg munkát ad az állatvédőknek. A Noé Állatotthon telephelye mintegy ezer állat átmeneti, sőt, sokuknak végleges otthona. Az itt dolgozók állítják, hogy egy háziállat rossz sorsa mindig egy ember felelőtlen döntésével kezdődik.

Schneider Kinga a Noé Állatotthon sajtóreferense az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, az emberek sokszor hirtelen impresszióból vásárolnak vagy fogadnak örökbe kisállatot, ebben az esetben előfordulhat, hogy a befogadott állat nem azt nyújtja, amit elvárnánk, vagy aminek meg tudunk felelni.

De az sem mindegy, hogy honnan választunk állatot, például kutyakölyköt. A szakember szerint rengeteg kutya kerül ki szaporítók áldatlan közreműködése miatt, amivel kárt okoznak az állatoknak és a kutyás társadalomnak. Hozzátette, megbecsülni is nehéz, hányan foglalkoznak ilyen tevékenységgel, de gyanítják, hogy sok tízezer kutya érintett ebben.

Éppen ezért az állatmentők arra kérik a leendő kutyatulajdonosokat, hogy körültekintően döntsenek.

A kóborló állatok egyharmada kutya, számuk akár százezres nagyságrendű is lehet. Kevesebb házi kedvenc kerül utcára, ha a jövendőbeli gazdik már gyerekkorban megismerik a felelős állattartás alapjait. Egy rákospalotai óvodában például nagy hangsúlyt helyeznek a gyermek-kutya kommunikáció elsajátítására. Az első lépéseket már az óvodások is megtehetik, hiszen a Hetedhét óvodában a mindennapi nevelés része a felelős állattartás is.

Végváriné Kékhegyi Erika, az óvoda vezetője kifejtette, amíg a gyerekek kiscsoportosok, addig csak rácsodálkoznak az állatokra és gyönyörködve nézik őket, középsős korukban egy-két információt is kapnak róluk, nagycsoportosként jutnak el odáig, hogy rengeteg ismeretet, tapasztalatot szereznek, miközben gondozzák, etetik és takarítják az állatokat, tücsköt, csigát, teknőst és halakat.

Kisállatot körülbelül tízéves korban érdemes először gyerekre bízni, de akkor sem felügyelet nélkül. Ekkor már elég érettek a gyerekek ahhoz, hogy felelősséget vállaljanak kedvencükért, és talán kevesebb állat kerül az utcára.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: vitalitybuzz.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)