Jump to content

Vigyázz, kész, rajt! Indul a kullancsinvázió!

2016. 04. 01. 09:08

Az elmúlt évekhez hasonlóan tavasszal újra kezdetét veszi a hadjárat, ráadásul az enyhe tél miatt, még több vérszívóra kell számítani, mint eddig.

 

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban kaphatják el a nem védettek, hanem a kertekben is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs okozta megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről - Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból - is érkeznek bejelentések, ahol korábban a betegség nem volt jelen.

A kullancsok szinte bárhol felbukkanhatnak, így mielőtt nekikezdesz a kerti szezonnak, tedd rendbe az udvart, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: ronix.hu)