Jump to content

A kert már kevésbé vonzó, mint a Facebook

2017. 04. 12. 08:30

Alig költünk a kertünkre: a kerttel rendelkezők több mint fele mindössze 10 és 50 ezer forint között áldoz kertészkedésre egy évben, de ez is csak az emberek kis százalékára igaz, mert a kert már eltörpül a TV és a Facebook, miatt egy friss kutatás szerint. 

Míg a kerteket szinte fanatikusan szerető britek átlagosan évi 107 ezer forintnak megfelelő fontot költenek el kertjük fenntartására, addig hazánkban a kerttel rendelkezők négyötöde évi legfeljebb 50 000 forintot, ami nagyjából 10 db másfél méteres Leyland ciprus árának felel meg.

“Különösen kevésnek tűnik ez az összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a kérdőívet kitöltők 40 százaléka 500 nm feletti földterülettel rendelkezik" - tette hozzá Jakab Gábor Valter, a kutatást végző Magrathea kertépítő cég vezetője. "Ugyanakkor valószínűleg sokan egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy többet áldozzanak: a válaszadók 54 százaléka szerint ugyanis a kert fenntartása túlságosan nagy anyagi ráfordítást igényel.”

A megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy a kert fontos szerepet tölt be az élelmiszerellátás szempontjából is, ezt támasztja alá, hogy ugyanilyen arányban valóban megtalálható a kertjükben veteményes, míg minden második kertben konyhakert, illetve gyümölcsös is van. Ugyanakkor úgy tűnik, erről nem csupán a kerttulajdonosok vannak meggyőződve, minden hetedik kertben ugyanis gondot okoz a lopás, elsősorban a megyeszékhelyeken élőknél.

Az emberek ötödének fontosabb a TV és a Facebook, mint a kert

A legtöbben, a válaszadók harmada heti 4-8 órát tölt a kert rendezésével, minden negyedik kerttulajdonos azonban napi szinten foglalatoskodik kint a kertben. Bár csupán a 2 százalék vallotta azt, hogy szinte nem is törődik a kertjével, érdekesség, hogy a megkérdezettek ötöde mégis szívesebben tölti az időt a televízió előtt vagy a Facebookon, mint a kertben.

“Hogy valami pozitív is maradjon a végére: kissé tréfásan megkérdeztük a lakosságot arról is, hogy egyetértenek-e az állítással, miszerint a szomszéd kertje mindig zöldebb - mondta a Magrathea szakembere. - Nos, csupán 28 százalékuk volt erről meggyőződve...”

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)