Jump to content

Csináld magad: áram nélküli hűtő

2017. 04. 12. 19:05

A csináld magad dolgok legjobb tulajdonsága, hogy fillérekből elkészíthetők, és a hozzávalók nem igényelnek különösebb utánjárást. Nincs ez másként az áram nélküli hűtővel sem. Csak egy kis homok és víz kell hozzá, és két agyagcserép.

Az áram nélküli hűtőt a korai, Egyiptomban használatos „hűtők” ihlették, és a szegényebb településeken még a mai napig használják ezeket, mer teljes mértékben azonos hatást lehet elérni velük, mint a hagyományos hűtőkkel.

Hogy készítsd el?

Végy két egymástól 2-3 centiméter átmérővel kisebb agyagcserepet és így folytasd:

Helyezz 3-4 centi homokot a nagyobbik agyagcserép aljára. Nyomkodd le, és győződj meg róla, hogy jó erősen odatapadt e. Ezután jöhet a másik cserép, amit belehelyezek a nagyobbikba.

Locsold a homokot időről időre, addig, míg a víz el nem lepi azt. Akkor jó, ha úgy tűnik, mintha „elsüllyedne”, mert a víz, ami a felületen marad elpárolog, míg a víz, amit beszívott biztosítja a hideget. A hatás fokozás érdekében takard le egy vizes törölközővel vagy kendővel.

Láss csodát, egy óra múlva árad belőle a hűvösség.

Bátran lehet beletenni mindenfélét, mert nem romlik meg, a trükk: napi kétszer locsold meg a törölközőn keresztül hideg vízzel. Videós segítség itt:

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!


(Forrás: hazesotthon.hu/sporolok.blog.hu | Kép: uknhzy.org)