Jump to content

Csütörtöktől végre újra szúnyogmentesek lesznek a kertek

2017. 05. 30. 17:05

Indul az irtási szezon, aminek hála kevesebb vérszívó rontja el az esti kertben, erkélyen ücsörgést. Elsőként a szigetköziek járnak jól.

Idén június 1-jén, csütörtökön indul az országos szúnyoggyérítési program; az irtás a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, ugyanis jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó. Ha az időjárás nem akadályozza a munkát, akkor csütörtöktől vasárnapig 28 ezer hektárnyi területet kezelnek a szakemberek.

Az elmúlt hetek esős időjárása nyomán az ország több területén megindult a szúnyogok szaporodása, így a Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni. Ebben a helyzetben június 1-jétől Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek.

A térségben légi és földi módszer együttes alkalmazásával indul a védekezés, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai irtását is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.

A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai számára, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, ezek az emberekre, a háziállatokra, a melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelenek.

(Forrás: hazesotthon.hu;MTI | Kép: pixabay.com)