Jump to content

Hogyan gondoskodj megfelelően a kánikulában házi kedvencedről?

2017. 06. 29. 09:05

A forró napok nem csak minket, hanem négy lábú barátainkat is megviselik. Ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy mit teszünk!

Még ma is gyakran lehet találkozni rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott háziállatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak - írta közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggelre és késő délutánra időzíteni, a naptól felhevült aszfaltot pedig szerencsés elkerülni, hiszen égési sérülés is fenyegetheti az állatok mancsát.

Az egyesület segélytelefonjára gyakran érkeznek olyan bejelentések, amelyek a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatokról szólnak. Ezért az állatvédők azt tanácsolják, hogy a nyári hőségben az állatok számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni, az élelem mellé naponta többször legyen cserélve az ivóvize, és egyetlen állatot se hagyjon a gazdája egyedül autóban, még nyitott ablaknál se, hiszen a tűző napon álló autóban a belső hőmérséklet a kinti többszöröse is lehet. Az egyesület arra is figyelmeztet, hogy a nagy melegben a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban kell figyelni.

Ha megtörtént a baj, és az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata, ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

(Forrás: hazesotthon.hu;MTI | Kép: pixabay.com)