Jump to content

Mosógép kisokos: forgótárcsás vagy forgódobos?

2017. 03. 12. 19:05

Manapság a forgódobos automata mosógép a legelterjedtebb. Ritkán találni csak forgótárcsás vagy lengőlapátos rendszerűt. De melyikről, mit érdemes tudni?

A forgótárcsás (hagyományos) mosógéppel csak mosni lehet. Egyszerűen kezelhető gép, felépítése masszív. Előnye, hogy a ma kapható mosógépek közül ez a legolcsóbb fajta, hátránya viszont, hogy a ruhát erősen igénybe veszi, koptatja. Aki ilyen gépet használ, már tapasztalhatta, hogy a ruhák hamar elvékonyodnak, elszakadnak. Ráadásul ezekkel a gépekkel "kényesebb" textíliák az erős csavarodás miatt nem moshatók. A gép "flottaaránya" is igen kedvezőtlen, hiszen 1 kg ruhához 20 liter vizet kell adagolnunk.

A forgódobos mosógépek

A forgódobos mosógépek a sulykolás elvén működnek. A dobban található bordák a ruhát kiemelik, majd visszaejtik a mosóvízbe. Ez a kíméletes mosási mód biztosítja, hogy a gép koptató hatása minimális. A forgódobos géppel kényesebb textíliák is moshatók, mivel a gép forgásirány-változatással üzemel, és így a ruhák csavarodása elkerülhető. A hosszú mosási idő biztosítja, hogy a mosószer maximálisan kifejtse vegyi hatását. A legnagyobb előnyt azonban a kedvező flottaarány jelenti. Míg az előbb említett keverőtárcsás gépek esetében 1 kg ruhához 20 liter vizet kell adagolnunk, addig a forgódobos gépeknél ez az arány csak 1:5, azaz 1 kg ruhához csak 5 liternyi víz szükséges. Ez víz-, mosószer- és energia-megtakarítást eredményez.

A forgódobos mosógépek egy jelentős műszaki előnyt is nyújtottak. A gyártók már régóta keresték azt a műszaki megoldást, amellyel biztosítható a ruha kivétele nélkül az öblítés és a centrifugálás. A forgódobos mosógépek felépítése mindezt lehetővé tette, így kifejlődhettek az automata mosógépek. Mielőtt azonban rátérnénk ezek ismertetésére, ejtsünk néhány szót az "átmeneti" készülékekről.

Félautomata mosógépek

Ezek a készülékek lényegében ugyanazt a műveletsort végzik, mint az automata mosógépek. Vizet azonban általában nem melegítenek, sőt ennek mennyiségét is nekünk kell adagolni. További eltérés, hogy az egyes részműveletek (előmosás, mosás, öblítés, centrifugálás) nem automatikusan követik egymást, hanem a műveletek között a kezelőnek kell beavatkoznia.

Mosóautomaták

Ezek a készülékek a teljes mosási folyamatot önállóan elvégzik, de nem centrifugálnak.

A félautomata gépek és a mosóautomaták rendkívül megkönnyítik a mosási munkát. Az igazi kényelmet és a tökéletes mosási folyamatot azonban kétségtelenül az automata mosógépek biztosíthatják.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)