Jump to content

A fény mint a legjobb medencekiegészítő

2017. 04. 11. 08:50

Akár otthoni felhasználók vagyunk, akár kereskedelmi céllal üzemeltetünk úszómedencét, néhány kisebb trükkel szinte teljesen új szintre emelhetjük büszkeségünk használati értékét! Az első számú jolly joker a belsőépítészek csodafegyvere: a fény!

A téli időszakban nem használt medencék szakszerű beüzemelése a hosszútávú állagmegőrzés szempontjából alapvető jelentőségű, mivel a medencék megfelelő karbantartása nem csak az üzembiztos működtetésre, de víz tisztaságára és a burkolat tartós szépségének megőrzésére is hatással van. Ugyanakkor a tavaszi nagytakarítás időszaka remek lehetőség, hogy mérlegeljük néhány egyszerű élményfokozó megoldás telepítésének lehetőségét, amelyek közül egyik-másik képes szinte újjávarázsolni medencénket és környezetét. A rendelkezésre álló eszközök tárháza szinte határtalan, de a hidromasszázs, a gomba, a buzgár, a nyakmasszázs, a vízköpő, vagy akár az ellenáramoltató berendezések vásárlása és telepítése komoly beruházást igényelhet. Ilyenkor lép színre a gyakran a belsőépítészek csodafegyverként emlegetett világítás.

A tereket megálmodni csak a fénnyel együtt érdemes

A jól megválasztott fények egészen új perspektívát adhatnak a térnek, ezért szerepük az építészetben egyenértékű terület az olyan szegmensekkel, mint az épületszerkezet, vagy az anyaghasználat. A megvilágítás helyes megválasztása kihangsúlyozza a formákat, javítja a közérzetet, segít hangulatot teremteni, ezért meghatározó az egyéni stílus és a környezet atmoszférájának megteremtése szempontjából. Mindez természetesen a medencék megvilágítására is igaz, legyen szó beltéri, kültéri, szállodai, iskolai, vagy nyilvános uszoda medencéjéről. Elég csak arra gondolni, hogy az esti kivilágítás milyen különleges és egyedi hangulatot teremthet.

A víz alatti világítás optimalizálása egyszerűbb mint valaha

Miután nyilvánvaló, hogy világítás és világítás között óriási különbség lehet, nincs más dolgunk mint végiggondolni, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni, amikor megpróbáljuk megtalálni a számunkra megfelelő megoldást. A dekorációs funkciók mellett a legfontosabb szempont, hogy a fényforrások könnyen és gyorsan cserélhetők legyenek, illetve hogy az új rendszer lehetőleg ne növelje, hanem csökkentse az üzemeltetési költségeket. Ilyen téren nagyot fordult a világ mióta a világítástechnikai cégek már az úszómedencék vízalatti megvilágítására is a LED technológiát alkalmazzák.

A LED izzók csereszabatosak a hagyományos halogén izzókkal, tehát régebben készült medencékbe is probléma nélkül beépíthetők. Legnagyobb előnyük, hogy míg a hagyományos PAR56-os medenceizzók 300W-ot fogyasztanak, addig a korszerű LED-es megoldásoknak ennek csak a töredékére, 12-18W-ra van szükségük ugyanannak a fényhatásnak az előállításához. Kiemelendő ugyanakkor az is, hogy a LED világítás már akár 25000 órás üzemidőre is képes és egyike a legbiztonságosabb technológiáknak.

„A LED lámpákba integrált chipeknek és szenzoroknak köszönhetően a világítástechnika mára a digitális világ részévé vált. Mindegy, hogy egy irodaház, múzeum, kórház, vagy bevásárlóközpont világításáról beszélünk, a szemlélet minden területen azonos: az innovatív technológiák új, rendszerszemléletű megközelítést igényelnek a gyártó vállalatoktól. Nincs ez másképp a medencék és szökőkutak megvilágítására alkalmas vízalatti fényforrások esetében sem. Amellett, hogy a legújabb termékeink használatával közel 90%-os energiamegtakarítást is elérhető, a felhasználóknak a színek teljes spektruma rendelkezésre áll az ízlésüknek megfelelő fényhatások létrehozására, és távirányítással történő szabályozására” - mondta el Tokajiné Tajti Anita, a Feilo Sylvania világítástechnikai nagyvállalat magyarországi értékesítési vezetője.

Legyen szó tehát saját közérzetéről, vagy a szállodák esetében a vendégek elégedettségéről, a jól megválasztott fények nem csak a nappaliban döntő jelentőségűek, hanem az olyan speciális területeken is mint az úszómedencék megvilágítása. Ahogy a belsőépítészetben gyakran nem a pénztárca vastagságától, hanem inkább a szakember kreativitásától és ízlésétől is függ a végeredmény, így van ez a medencék hangulatát meghatározó megoldások kiválasztásánál is.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)