Jump to content

Miért hasznos találmány a konyhamalac?

2017. 04. 11. 15:08

Hosszasan lehetne sorolni, hogy miért is szerezzünk be mielőbb egy konyhamalacot, azonban a legfontosabb érv mind között a kényelem. Itt álljunk is meg egy kicsit… Miért is a kényelem? Mert senki nem szereti naponta kétszer le-, vagy kivinni a szemetet, senki nem szereti szagolni a szemetesből áradó kellemetlen szagokat és nem a legjobb megoldás a WC kagylót sem eltömíteni az ételmaradékokkal, majd várni a szerelőt…

Egy következő szempont lehet a beszerzés során a napjainkban oly kedvelt környezettudatos hozzáállás gyakorlásának lehetősége. Ha a szerves hulladékok nem a szemetesben és a hulladéklerakóban bomlanak, hanem a konyhamalac használatának segítségével azonnal a csatornába kerülnek, ott a víztisztító üzemek 100%-ban ártalmatlanítják, ill. újrahasznosítják azokat. Így a lelkiismeretünket is megnyugtathatjuk, hogy amellett, hogy a kényelmi szempontokat figyelembe véve szereltettünk be ételhulladékőrlőt a mosogató alá, emellett tettünk is egy lépést a környezetvédelemért.
Annak idején, amikor hazánkban is terjedni kezdtek a mosogatógépek, mindenki azzal érvelt, hogy mennyi energiát használnak, mennyi vizet pazarolnak. Hát, annyi edényt, amennyit egy mosogatógép 10-14 liter vízzel (típustól függően) mos tisztára, mi kézzel sosem tudnánk reprodukálni ugyanennyi vízből. Kb. ugyanez a helyzet a konyhamalaccal is. Bár energiát használ, de a számottevően kevesebb szemét (így pl. kevesebb szemetes zacskó, társasházaknál kevesebb szemetes és szállítás), nulla szerves hulladék felhalmozása a szemétlerakókban, hosszú távon mindenképpen megéri nekünk is, s a környezetnek is.

Beépítése nagyon egyszerű, hiszen az új konyhák mellett a meglévő konyhákba is könnyedén beépíthető a mosogatómedence alá, akár mi magunk is beszerelhetjük szakember segítsége nélkül. A beszerelés után később sem lesz semmi gond a szerkezettel: a konyhamalac ugyanis semmiféle karbantartást, ürítést, tisztítást nem igényel. Mindössze annyi a teendőnk, hogy az pl. az ebédfőzés előkészületei (hagymapucolás, zöldségek hámozása, stb.) után megnyissuk a vízcsapot, majd bekapcsoljuk és a hulladékok egy másodperc alatt őrlésre kerülnek, és a lefolyóba vándorolnak. Használata tiszta, egyszerű, kényelmes és gyors.

A konyhamalac ismertebb funkciója tehát az ételmaradékok megsemmisítése. Bár az előkészítés során nagyobb hasznát vesszük, de valóban, a tányéron maradt étel, a romlott vagy kidobandó felesleg maradék szintén közvetlenül a mosogatóba önthető. Ez kimondottan jól jön, ha az ember mosogatógépet is használ, hiszen egy gyors öblítés után a tányért máris tehetjük a mosogatógépbe.

A háztartási készülékek mellett a gyártó (InSinkErator) gondolt az ipari felhasználókra (pl. éttermek, bárok, kávézók, cukrászdák, hotelek, vállalati konyhák) is. Számukra készült egy olyan modell, amely rendkívül jól bírja az ipari igénybevételt, mégis ugyanolyan egyszerű a használata, mint a háztartások számára készült konyhamalacnak.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)