Jump to content

4 dolog, amiről felismered, hogy hizlal-e a konyhád

2017. 07. 11. 09:05

Plusz kilókat felszedni nem csak a mértéktelen evéstől és lustaságtól lehet. Egészen más tényezők is befolyásolják, hogy sikeresen zárod-e a diétát vagy sem. A konyha kialakítása, és a dísztálakban sorakozó pultra kipakolt ételek, csak a jéghegy csúcsai…

Egészen apró dolgok is komoly befolyással lehetnek ránk, ha éppen diétánk közepén, kezdetén vagy végén tartunk, de általánosságban is többet eszünk, bizonyos konyhai ingerek hatására. Egészen megdöbbentő kutatást találtunk, ami alaposan szemlézte, hogy mi, hogyan hat ránk.

Tányérméret

Nem csak a tányér, de a pohár mérete is befolyásolja, hogy épp miből mennyit eszünk. A nagyobb, szélesebb tányérokra több étel fér, és a kutatások bizonyították, hogy minél nagyobb az adott tányér, annál jobban csábít minket a túlevésre.

Szintén így van a poharakkal is. Az öblösebb pohárba sokkal több bort, pezsgőt löttyintünk, mint általában, mert egyszerűen több fér bele. A jó megoldás az étkészlet frissítése, vagy a zsíros, hizlaló ételek salátás tányéron való tálalása, mert arra kevesebb fér.

Az étkészlet színe

Ahogy a méret, úgy a szín is hatással van étkezési szokásinkra. Piros tányérból például kevesebbet eszünk, mert agyunk a piros árnyalataihoz a tiltást, a tilos dolgokat asszociálja. Sőt, azok, akik az ételhez hasonló színű tányéron vacsoráznak meg, sokkal többet pakolnak rá, mint azok, akik fehér vagy fekete tányérból esznek.

Tehát sokkal jobb választás a fehér tányér, mert az idealizálja a mennyiséget, nem beszélve arról, hogy egyes tanulmányok szerint sokkal jobban kihozza az étel ízét, mert agyunk nem társít semmit az adott színhez.

Eldugott zöldség, kínálkozó csoki

Tegye fel a kezét az, aki nem felejtette el, hogy egy fej saláta, egy csomó paradicsom vagy épp valami finom, és egészséges falat húzódik meg a hűtőjében, mert mondjuk lusta volt alaposabban körülnézni.

Nos, pontosan emiatt felejtjük el, hogy csoki vagy cukros finomság helyett, ehetünk valami mást is. Mégis valamiért az almát a konyhaszekrény mélyén, míg az édességeket szem előtt tároljuk. Ha a kettő tárolási tendenciát felcseréljük, máris megszabadulunk néhány kilótól, elvégre azt esszük előbb, amit látunk.

Fényes konyha?

Brutál fehéren izzanak a lámpák a konyhában? Az bizony baj… Egy a témában készült kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy az összesen 240 wattnál nagyobb megvilágítású helyiségben stresszesebbé válik az ember, és az étvágya is megnövekszik. De a félsötét állapot sem jó, mert az is evésingert vált ki. Ezért a legjobb, ha természetes fénynél főzünk és eszünk.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)