Jump to content

A lakbérért dolgozunk

2016. 08. 31. 09:05

A bérleményekben élők gyakorlatilag a fél fizetésüket az albérlet kifizetésére költik el. Az elszállt árak mellett ez az átlagkeresetből élőknek hatalmas érvágás.

Nyugat-Európában sem olcsóbb a lakhatás, viszont ott a fizetés csupán negyede megy el a kötelező kifizetnivalókra. Ezzel szemben "Magyarországon jelenleg, a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet" – idézte a Portfolio Ditróy Gergely-t az Otthoncentrum vezető elemzőjét.

Az albérletárak szembe tűnő emelkedésének több oka van. Egyrészről a felvételi időszakban szinte duplájára emelkednek az árak, mert a tulajok tisztába vannak azzal, hogy a vidékről érkező főiskolások, egyetemisták rá vannak kényszerülve az albérletekre, így a csillagászati összeget is meg fogják érte fizetni. A másik indikátor az airbnb-k egyre népszerűbbé válása. A külföldi turisták számára, az itthon magas árkategóriába tartozó lakások kifizetése nem jelent gondot, viszont a megemelkedett árak hatnak egymásra, és gyakorlatilag pillanatok alatt felverik a környéken lévő kiadó lakások bérleti díját.

Mégis talán a tulajdonosok nyerészkedési vágya határozza meg a piacot, hiszen tisztába vannak azzal, hogy bármennyit elkérhetnek egy bérleményért, mert az előbb utóbb úgyis gazdára talál.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: tcsmgt.com