Jump to content

Használt helyett újat?

2016. 09. 27. 09:05

A kérdés fordítva is megállná a helyét, ugyanis annyira durva drágulás zajlik a lakáspiacon, hogy lassan egy használt lakás kerül ugyan annyira, mint egy új. Egyetlen kerület pedig az összeeset lepipálta, árnövekedés terén. Nem, nem a belváros egyik aranyköves utcája az.

Gyakran foglalkozunk a lakások hirtelen áremelkedésével, és nem véletlenül. Az elmúlt öt évhez a toronymagasra ugrott egy-egy eladó otthon ára, és csak kapkodhatjuk a fejünket az elhúzó százezres négyzetméterárak után. Az albérleti díjakat pedig jobb nem is feszegetni.

Visszatérve a használt és új lakás közti árkülönbségre, meglepő dolgot tapasztalhatunk, azt, hogy alig van. Nyilvánvalóan ez kissé lesarkított, de a fővárosban aranyáron mérik a paneleket, és a súlyos milliókért az agglomerációban akár új vagy újszerű lakásra is bukkanhatunk. Elvégre, 17 és 25 milliós panelba vagy egy kisebb családi házba költözni nagyon nem mindegy.

XIII.

S míg általános jelenség, hogy az árak csak felfelé mennek, addig a XIII. kerület igencsak elhúzott az árversenyben, és lassan felveszi a harcot a belvárosi lakásokkal. A használt lakások 30-50 százalékkal voltak drágábbak 2015 végén, mint egy évvel azelőtt. Egy négyzetméter átlagosan 350 000 forintot ér a panel esetében, míg a téglalakásoknál ez az 520 ezer forintos határt is elérheti. A XIII. kerület legolcsóbb része Angyalföld, 270 000 forintos átlagnégyzetméter árral, míg a legdrágább a luxusba hajló Marina-part, 434 000 Ft-ért négyzetméterenként. Összehasonlításképp, az átlagos négyzetméterár a kerületben 323 ezer forint volt.

Hol éri meg venni?

Ki lehet fogni olcsóbban egy-két lakást a jobb kerületekben, de jellemzően a peremvidék felé érdemes fordulni, mert ott még elérhető áron vásárolhatunk otthont magunknak. Kispest és környéke, még mindig a legalacsonyabb áron kínálja az eladó lakásokat.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: wikimedia.org)