Jump to content

Öröklés, kinek, mit, hogyan?

2016. 10. 22. 12:30

A megüresedett lakás kit illet, ha nincs végrendelet? A házastársat, gyereket, élettársat? Az öröklés kacskaringós útvesztői sok bosszúságot okozhatnak. Ismered a jogaidat?

A köztudatban több tévhit is elterjedt, például, hogy az élettársak örökösei lehetnek egymásnak. Ez nem igaz. Az öröklést ebben az esetben végrendeletben kell rögzíteni.

A házasságban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknél más a helyzet. Ha nincs végrendelkezés, akkor a közösen lakott lakáson mindenképpen haszonélvezeti jogot örököl az elhunyt után a házastárs, ha vannak gyerekek, ha nincsenek, akkor pedig kizárólagos örökös lesz. Az élettársi kapcsolatban élőknek is jár az özvegyi nyugdíj, ez természetesen abban az esetben is igaz, ha nem született közös gyermek. Ez az azonos nemű pároknál is így működik.

Saját vagy örökbefogadott gyerekek

A közös gyermek vagy az örökbe fogadott gyermek esetében ugyanazok a jogi szabályok érvényesek élettársi viszonyban, mint a házasságban született gyermekek esetében. A tartásdíjat is ugyanúgy állapítják meg. Az igaz, hogy ha az élettársi kapcsolatban élő szülők szétköltöznek, az nehezen ellenőrizhető, így amennyiben nincsen az apa és az anya között a gyermek elhelyezést illetően feszültség, nem szükséges a bíróságnak elhelyezni a gyermeket, míg válás esetén mindenképpen ki kell jelölni, hogy melyik szülőé a felügyeleti jog.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu; hirado.hu | Kép: pixabay.com)