Jump to content

Használ-e bármit a negyven fokos mosás?

2017. 01. 19. 19:05

Valószínűleg a lelkünknek többet, mint a baktériumoknak, ugyanis a témában készült legújabb kutatás szerint a baktériumok túlélik a forró vizes mosást, s alig tizedük pusztul csak el. Az életben maradók pedig durva betegségeket hordoznak.

A lakásban számtalan helyen megbújnak a kórokozók, amelyeket sáros cipővel, tömegközlekedéses nadrággal vagy egyszerűen a puszta két kezünkkel cipelünk be a szobába. Hiába tűnik minden tisztának és rendezettnek, ne gondoljuk, hogy nem lapulnak ott!

Bacitanyák a lakásban

Ahogy mindenről, erről is van elképzelése a szakembereknek, akik rangsorolták azokat a tárgyakat, amelyeket a leggyakrabban telepszenek meg a kórokozók. Az első helyet a távirányító bitorolja, és a telefon. Utóbbi napi használatban van, és az utcán, az irodában, még az ágyban is megfordul. Hasonlóan közkedvelt a baktériumok által a távirányító, ami mivel nehezebben tisztítható bizonyos pontjain (az illesztések rései) ideális életteret biztosít a kórokozóknak.

De nem csak az elektromos kütyük, hanem a konyhai eszközök is hemzsegnek a baciktól, főként a konyharuha. Az Arizonai Egyetem szakemberei több száz konyharuhát vizsgáltak meg, melyek közel 90 százalékán fellelhető volt székletbaci, további 26 százalékukon pedig E. coli hemzsegett. De nincs ez másképp az új ruhákkal és a mindennapok során hordott darabokkal, amelyek gyakran érintkeznek a tömegközlekedési eszközök üléseivel, kapaszkodóival, és egyéb részeivel.

A baktériumok egyes fajai akár két órát is képesek élni a felületeken. Az E. coli, a szalmonella és más bacik boldogan elélnek még pár órát a műanyag felületen, vagy akár a billentyűn, kilincsen. A fertőzött területről származó kórokozó a száraz és tiszta területen is minimum húsz percig képes még betegséget terjeszteni. Ha ezt az időintervallumot túléli, és talál egy gazdatestet, utána képes megduplázódni és szaporodni. Tehát jobb minél előbb leszámolni velük!

A megoldás

A kórokozókat nem nehéz likvidálni a ruhákból, textíliákból, és a használati tárgyakról sem. Utóbbiak esetében a rendszeres takarítás megoldja a problémát, az előbbieknél pedig a mosás. Persze nem mindegy, hogy hány fokon mosunk!

Az ideális hőfok 60°C fokról indul. Az alacsony hőfokon történő mosás nem hatékony. Számos kutatás is igazolta, hogy a negyven fokon végzett mosás után a baktériumok csupán 14 százaléka pusztult el, ráadásul valóságos baktériumtanyát kreál, azaz a nem fertőzött ruhadarabokra is rákerülhet kórokozó a mosás során, az alacsony hőfok miatt.

Némely baktérium és vírusok, például az influenza és az E. coli túléli a forró mosást, ellenük minimum 60 Celsius fokot kell bevetni. A negyven fokos mosást az olyan daraboknak kell tartogatni, amelyek nem érintkeznek semmi mással.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)