Jump to content

Radioaktív víz folyt a csapból fél éven át

2017. 04. 19. 08:10

Egy bolgár városban hat hónapon keresztül radioaktív víz folyt a csapból, amitől a lakosoknak fogalmuk sem volt. Az alfasugárzás pedig csaknem 13-szorosa volt mérhető az ivóvízben. 

Átvizsgál minden vízcsövet a bolgár egészségügyi hatóság Haskovóban, miután magas urántartalomra és sugárzásra bukkantak, állítólag fél évig titkolták a lakók elől a szennyeződést.

Korábban az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy húsvét után kezdik meg a vizsgálatokat és a tisztítást Haskovo városában. A vízmintákat a lehető leggyorsabban megvizsgálják, ezután pedig megkezdik a csövek megtisztítását. A regionális kormányhivatal szerint az emberi egészségre nem igazán veszélyes a szennyeződés ezen mértéke.

Haskovo 200 kilométerre keletre fekszik a fővárostól, a lakosoknak pedig egész húsvét alatt nélkülözniük kellett a csapvizet. A hírek szerint a víz urántartalma 0,098 µg/L (mikrogramm/liter) volt a megengedett 0,03 helyett, az alfasugárzás pedig csaknem 13-szorosa. Állítólag csaknem fél évig titokban tartották a város lakói előtt a szennyezést.

A fertőzés miatt be van tiltva a víz fogyasztása csapból, de főzni és fürdeni sem használhatják. A kormány 12 víztartályt küldött a városba, hatot ebből a hadseregtől.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)