Jump to content

Álomotthon okosan – így válaszd ki álmaid lakását

2017. 04. 29. 15:36

Lakásvásárláskor sok mindent mérlegelünk: az ingatlan elhelyezkedését, beosztását, állapotát, és persze az árát is. Az alábbiakban segítünk átgondolni néhány szempontot, hogy hosszú időre megtalálhasd álmaid lakását.

Ha új otthonra vágysz, ne halogasd tovább a költözést, vágj bele lakásálmaid megvalósításába még az idén! Mielőtt azonban belefognál a lakásprojektbe, az alábbi szempontokat mindenképp gondold át, hogy az új lakhelyed valódi álomotthon legyen!

Külváros? Belváros? Kertváros?

Ha szereted a nyüzsgést, akkor a belvárosi ingatlanokban biztosan jól fogod magad érezni. Azonban érdemes feltenned a kérdést, hogy később is szeretsz-e majd a város főütőerében élni, vagy inkább választanál egy csendesebb, családiasabb környéket? Ne feledd, egy lakást jó esetben nem 1-2 évre vásárolsz! Ha viszont a belváros zajától távolabb képzeled el az életed, nézz körül alaposan, hogy a környék kielégíti-e az igényeidet: van-e a közelben iskola, óvoda, orvosi rendelő és jó közlekedés, amivel könnyen megközelítheted a munkahelyedet és a városközpontot is.

Kicsi vagy nagy?

A lakás méretének kiválasztásakor is érdemes előre gondolkodni. Ha tervezed, hogy a jövőben még bővül a család, fontos kalkulálnod a gyerekszobákkal is. Ez persze nem azt jelenti, hogy muszáj nagy lakást vásárolnod, elég, ha kevesebb négyzetméterben is meg tudod látni az esetleges bővítési, átalakítási lehetőségeket. Néhány fal elmozgatásával, beépítésével hasznos tereket alakíthatsz ki egy kisebb lakásban is, és nem kell fejvesztve új otthon után kutatnod, ha beköszön hozzátok a gólya. Ha például nagy a belmagasság, varázsolj egy új szobát galéria kialakításával, vagy növeld a teret több helyiség összenyitásával. Ha kicsiben gondolkodsz, vedd figyelembe azt is, hogy mivel a kisebb lakásokat sokan keresik, összességében relatíve drágábban jöhetsz ki négyzetméterenként a lakásprojektből, ha ilyet választasz.

Régit vagy újat?

Jelentős különbségek lehetnek az új és a használt ingatlanok árai között: használt lakás esetén felújítással együtt is olcsóbban megúszhatod a projektet, mint ha újat vennél, és lehetőséged lesz arra is, hogy otthonodat a saját ízlésed szerint alakítsd ki. Ha ezt választod, ne ragadj le az elengedhetetlen felújítási munkáknál: az energiatakarékos konyhagépek, fűtési rendszerek és nyílászárók cseréje olyan befektetés, amely az évek múlásával sokszorosan megtérül. Ha türelmetlen vagy, mindenképpen gondold meg, hogy vadi új lakást veszel-e, hiszen ezeknél sokszor hosszú hónapokban, akár években mérhető a kulcsrakész átadás ideje. Persze a várakozás sokszor megéri, hiszen ilyenkor te alakíthatod ki az elrendezést, saját ízlésre szabhatod a burkolatokat, beépített bútorokat, és kevésbé kell tartanod attól, hogy később valamilyen rejtett hiba bukkan elő.

Külváros-belváros, kicsi-nagy, régi-új: ebből is látszik, hogy lakásvásárlás esetén sok szempontot érdemes mérlegelni. A Fundamenta Azonnali Lakáshitelével a pénz előteremtésével már nem kell foglalkoznod, csak a lényeggel: hogy milyen lakást szeretnél. Valósítsd meg lakásálmaidat a jól tervezhető, államilag támogatott, biztonságos konstrukcióval, amely fix kamatozású, és a teljes futamidőre előre láthatod a hozzá kapcsolódó kamatterhet.

A kedvező konstrukciójú Azonnali Lakáshitelt ráadásul nemcsak vásárlásra, hanem felújításra is felhasználhatod. Ha viszont a család, és vele együtt a lakás bővítése is egy hosszabb távú terv, akkor érdemes erre a célra tudatosan takarékoskodni és lakásszámlát nyitni, így ha aktuálissá válik, lakáscélú megtakarításodból könnyedén fedezheted az átalakítás költségeit.

(Forrás: hazesotthon.hu)