Jump to content

Van otthon bambusz csészéd? Csekkold le, mert egy csomót visszahívtak!

2017. 06. 19. 17:05

Kínából származó bambusz csészét vontak ki a forgalomból magas formaldehid kioldódás miatt. 

 

A RASFF (Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere) arról értesítette az Európai Unió tagállamait, hogy „bambusz” elnevezésű műanyag csészénél az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a német hatóság. 

A visszahívás a 2015.12.07. és 2017.05.04. időszakban megvásárolt csészéket érinti Az interneten árusított csésze a leírás szerint hőálló és 100%-ban természetes bambuszrostból áll,  valójában azonban karbamid-formaldehid gyantából készült. Bambuszt csupán por formájában, töltőanyagként tartalmaz.

A német hatóság által magas hőmérsékleten (70°C), ecetsavval végzett kioldódási vizsgálat során a termék anyaga (karbamid-formaldehid gyanta) bomlásnak indult, repedések keletkeztek rajta, valamint jelentős mennyiségű formaldehid szabadult fel.

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált bögrékben ezzel szemben 720-770 mg/kg-ot mértek, ami sokszorosan meghaladja a határértéket. A toxikológiai értékelés alapján a szóban forgó csésze rendeltetésszerű használata során olyan mennyiségű formaldehid oldódhat ki, ami veszélyeztetheti az emberi egészséget.

Aki rendelkezik at azonosítókkal ellátott termékkel (bambusz csésze, 400 ml,  átmérője: 8,5 cm, cikkszám: 33387), semmiképp ne használja azt, hanem küldje vissza a vásárlás helyére! 

A formaldehidről

A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

(Forrás: hazesotthon.hu;nebih| Kép: freegreatpicture.com)