Jump to content

A korszerűbb lakásokkal a hitel is kedvezőbbé válik

2017. 07. 26. 15:05

Megjelentek a fogyasztóbarát lakáshitelek, melyek sokkal kedvezőbb feltételeket biztosítanak az otthonteremtőknek. 2012. január elsejétől kötelező kiállítani energiatanúsítványt minden új építésű ingatlanra. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy milyen módon lehet ezt beszerezni.

Az EU irányából érkező energiatahatékonysági szabályozások teljesíthetőek, sőt érdemes túl is teljesíteni őket – mondta Ertsey Attila ökoépítész. Hozzátette: a rendszert azért hozták létre, hogy az energiahatékonyabb lakások piaci pozíciói javuljanak. Sokszor nehezen megítélhető, hogy egy épület építészeti szempontból jobb vagy rosszabb, így ez a tanúsítvány lenne hivatott megoldani ezt a problémát.

Egy lakás felmérése nagyságrendileg 10-20 ezer forint, tanúsítványt kizárólag olyan személy állíthat ki, aki megfelelt a témakört érintő szigorú vizsgán.

Komoly javulás történt a piacon

Több tényező befolyásolja, hogy egy épületet mitől ítélünk jónak és korszerűnek. Az épület szerkezete, a felhasznált anyagok, az alkalmazott hőszigetelések, a nyílászárók minősége mind fontos tényezők – mondta Csoknyai Tamás épületgépészeti szakember és egyetemi docens. Mint mondta: az elmúlt 10-20 évben nagyon komoly javulás történt a piacon, mind az épületgépészeti berendezések, mind az épület szerkezetek energetikai minőségét tekintve.

Az épületgépészeti szakember szerint a napvédelem és a hűtés napjainkban legalább annyira fontossá vált, mint a fűtés és a téli hideg ellen való védelem. Kiemelte: korszerűsítés hiányában a nyári villanyszámlánk meghaladhatja a téli fűtésszámlánkat a légkondicionálás miatt.

Fontosnak tartotta, hogy a hőszigetelés a leggyorsabban megtérülő beruházás, nem érdemes spórolni rajta, miután a hűtési és fűtési teljesítményt is pozitívan befolyásolja.

Fogyasztóbarát hitel

A fogyasztóbarát hitel egy új termék a piacon – mondta Fülöp Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. A minositetthitel.hu oldalon minden részletet megtalálunk a feltételekkel és kedvezményekkel kapcsolatban.

A szóvivő szerint Magyarországon a lakáshitelekkel két fontos probléma volt a környező országokhoz képest, egyrészt magasak voltak a hitelkamatok, másrészt pedig általában csomagokban értékesítették a hiteltermékeket, így a fogyasztóknak nehézzé vált az összehasonlítás.

A fogyasztóbarát lakáshitelnek lakáscélt kell szolgálnia, melybe a felújítás nem tartozik bele; felhasználható lakás, ház, telek, üdülő, tároló vásárlásra – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna.

A lakáshitelek – a keresetekhez képest – nagyon komoly hosszú távú vállalást jelentenek a háztartások számára, mely elköteleződést jelent akár 30 évre. Fontos volt, hogy elsősorban a lakhatás teremtés területén csökkenjenek a hitelkamatok, hosszabb időre legyen berögzítve a kamatperiódus, és, hogy kiszámíthatóbb legyen az emberek számára a saját lakhatásuk megoldása – mondta.

Záró gondolatként elmondta: összehasonlításképpen egy fogyasztóbarát lakáshitel esetében a kamatfelár rögzítetten 3,5 százalékos, 3,5 vagy 10 éves kamatperiódussal, valamint a törlesztőrészletek havi egyenlő részletben fizethetőek.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)