Jump to content

Kedvezőbb albérleti támogatás lép életbe

2017. 09. 20. 15:05

Jövő január 1-től változhat a mobilitási célú lakhatási támogatás - adómentes  albérleti térítés - szabályozása.  Várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást 2018-tól a munkáltatójuktól.

Az Országgyűlés  elfogadta azt az adótörvény csomagot, amely a hatályba lépését követően jövő év  elejétől érinti az adómentes albérlet térítés szabályait. Ez azt jelenti, hogy jövőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben kaphatják ezt a juttatást a munkáltatójuktól - tájékoztatott Fata László cafeteria szakértő.

Mint mondta, a mobilitás célú  lakhatási támogatást a munkaviszony létrejöttét követő öt éven keresztül adhatja a munkáltatató változó mértékben a munkavállalói számára. Ugyanazon munkaadó által a foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér negyven százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke. Jövő január 1-től maximálisan a minimálbér hatvan százaléka  lehet majd. A 2018-ra várható 138 ezer forintos minimálbér estén ez havi maximum  82.800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

Fata László közölte, a foglalkoztatás második 24 hónapjában már kevesebbet adhat a munkáltató. A havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig  terjedhet lehet, jövőre azonban negyven százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig  húsz százalékos támogatás lenne adható adómentesen 2018-ban a 2017-es 15 százalékos maximum helyett.

Kiemelte, a támogatás adómentességének feltétele, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesítsen a munkáltatóval. Míg idén  kizárólag a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott személyek  kaphatnak ilyen adómentes támogatást, addig 2018-ban,  az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek ebből a  juttatásból.

 

Emellett lényeges  szempont még, hogy a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye  legalább hatvan kilométerre legyen egymástól, vagy a  munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési  eszközzel történő oda- és visszautazás  ideje a három órát meghaladja. Az adómentességhez  az új szabályok szerint szükséges lesz jövőre, hogy a munkaviszony létrejöttét  megelőző 12 hónapban és a támogatás folyósításának idején a munkavállaló ne rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt ötven százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a  munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés  helyétől való távolsága nem éri el a hatvan kilométert,  vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel  történő oda - és visszautazás  ideje nem éri el a három órát.

Fata László hangsúlyozta, míg idén minden közelben lakástulajdonnal rendelkező munkavállalót ki kell zárnunk a támogatásból, addig jövőre - az új szabályok szerint - a közelben lévő lakás kisebb mértékű tulajdonjoga nem jelenthet akadályt a mobilitás célú lakhatási támogatás megvalósításánál.

(Forrás: hazesotthon.hu;pr7 | Kép: pixabay.com)