Jump to content

Az UniCredit Bank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket

2017. 09. 22. 19:05

Az UniCredit Bank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a minősített termékek forgalmazását a hitelintézet akár azonnal. Az UniCredit termékei szeptember 20-tól igényelhetőek.

Az UniCredit Bank tájékoztatása szerint két lakáshitel termékük is sikerrel teljesítette az MNB pályázati kiírásában meghatározott fogyasztóbarát feltételeket. A piaci kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshitel 3 vagy 5 évre fixált kamatokkal (kamatperiódussal) 4-20, illetve 4-30 év között választható futamidővel, míg a stabil kamat minősített fogyasztóbarát lakáshitel a teljes 10 vagy 15 éves futamidő alatt változatlan kamattal és törlesztőrészlettel igényelhető. A 1-40 millió forint közötti hitelösszeget használt lakás és lakóház megvásárlására lehet fordítani.

Fogyasztóbarát hiteleihez kedvezményeket (például díjvisszatérítés és -elengedés, kamatkedvezmények) is kínál az UniCredit. A bank szerint a fogyasztóbarát hiteltermékek közül a 10 éves futamidejű, fix kamatozású hitel lehet az egyik legkeresettebb, amely akár 4,5 százalék alatti kamattal is elérhető (a THM 3,92-6,13 százalék, a kamatkedvezmény figyelembe vétele nélkül számolt THM 4,95-7,99 százalék). Ha az ügyfél a hiteligényléshez minden szükséges dokumentumot átadott a banknak, a hitelbírálat az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 napon belül megtörténik, a folyósítási feltételek teljesítését követő két munkanapon belül pedig a bank már folyósítja is a hitelt.

A minősített termékekhez nemcsak kedvező előtörlesztési lehetőségek, hanem díjmentes szolgáltatások is kapcsolódnak (a kamatperiódus módosítása vagy a kamat fixálása a futamidő alatt). A hitel feltétele az UniCredit Banknál vezetett számla, valamint a fedezeti ingatlanra vonatkozó, a bank zálogjogával terhelt vagyonbiztosítás.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul.

Az MNB a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel folytatott  konzultáció eredményeként a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg. A 2017. május 19-én közzétett pályázati feltételek alapján a minősítés elnyerésére június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek.

Korábban a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB, a K&H, az FHB, az Erste, illetve 48 takarékszövetkezet, a Pannon Takarék Bank és a Mohácsi Takarék Bank már elnyerte a jogot az MNB-től a fogyasztóbarát lakáshitelek folyósítására.

A stabilitási tanács - a pénzintézetekkel konzultálva - május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. A hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.

(Forrás: hazesotthon.hu;MTI | Kép: pixabay.com)