Jump to content

Egyre jobban teljesít a hazai ingatlanpiac

2017. 10. 13. 17:05

Befektetői szempontból is egyre jobban teljesít a hazai ingatlanpiac. A legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok felkeltették a nemzetközi befektetési alapok érdeklődését, a hozamok már 6 százalék körüli szinten vannak.

Sikeres évet zárhat a magyarországi ingatlanpiac idén a tavalyi több mint 1,7 milliárd euró rekord összegű befektetést követően. A Közép-Európában és Magyarországon is tartósnak bizonyuló, Közép-Európában összességében várhatóan 4 százalék körüli, gazdasági növekedés, és a további kedvező gazdasági kilátások révén a budapesti ingatlanpiac is felzárkózott a legvonzóbb közép-európai befektetési piacok mellé.

A 2007 óta nem tapasztalt, erős fejlesztési aktivitás jelentős méretű, új befektetési termékekkel is bővíti a hazai ingatlanállományt a következő 2-3 évben. Az erős bérlői kereslet, a tartósan alacsony kihasználatlansági szintek és növekvő bérleti bevételek, valamint az erős befektetői aktivitás hatására az elvárt hozamok tovább csökkentek.

Hozamot biztosítanak a bevásárlóközpontok

A legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok és bevásárlóközpontok jelenleg hat százalék körüli hozamot biztosítanak a befektetőknek. A korábbi években jelentősebb aktivitást mutató hazai alapok után 2016-tól a nemzetközi befektetési alapok számára is vonzóvá vált Budapest.

A pozitív trend egyik jele, hogy az Arena Plazát 2017. szeptember 15-én megvásárolta a NEPI Rockcastle, egy dél-afrikai befektetési alap. Az ügylet során az eladó pénzügyi tanácsadója a Deloitte Magyarország, az ingatlanipari tanácsadója a CBRE Magyarország volt. A sikeresen zárt vállalat-eladási és felvásárlási tranzakciók száma alapján a Deloitte a régió piacvezető tanácsadója és számos iparági elismerés nyertese.

Intenzív verseny

A NEPI az Arena Property Kft. nevet viselő leányvállalatán keresztül vásárolta meg a tíz éve működő Arena Plazát tulajdonló Symmetry Arena Ingatlankezelő Kft-t. A bevásárlóközpont vételára 275 millió euró (82,5 milliárd forint) volt, a tranzakció körülbelül 6,2 százalékos hozamszint mellett valósult meg. Az ügylet tovább növeli a dél-afrikai befektetési alap elmúlt években a régióban felépített hatalmas portfólióját.

„A tranzakció során intenzív versenyhelyzet alakult ki, ami nem véletlen, hiszen az Arena Plaza Budapest második legnagyobb bevásárlóközpontja, és folyamatosan kiemelkedő teljesítményt produkál” – nyilatkozta Bíró Balázs, a Deloitte közép-európai portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetője. Hozzátette: brit és magyar szakértőink számos potenciális nemzetközi befektetővel folytattak tárgyalásokat, ezáltal fokozták a versenyt és olyan tranzakciós struktúrát hoztak létre, amely biztosította a lehető legjobb megtérülést a kilépő, illetve újonnan befektető részvényesek számára. A tranzakció során csapatunknak több mint száz érdekelt felet kellett hatékonyan menedzselnie és a siker érdekében összehangolnia.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)