Jump to content

Tetemes adósság terheli a társasházi lakókat

2017. 10. 15. 17:05

Tetemes adósság terheli a társasházi és lakásszövetkezeti otthonok több mint négy és fél millió lakóját, de azt pontosan senki sem tudja, hogy együttvéve mennyi a felhalmozott adósság, mert erről sehol sincs hivatalos kimutatás - fogalmazott a Népszavának a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke.

 

Kaplonyi György a lap hétfői számában elmondta, becsült adatokból saját statisztikát készített, amiből kiderül, hogy a mintegy 750 ezer panellakásban hozzávetőleg 4,5 milliárd forint a tartozás. Ehhez hozzáadva az 1,2 millió hagyományos társasházban és lakásszövetkezeti otthonban keletkezett kintlévőséget, akkor az összeg majdnem eléri a hétmilliárd forintot.

A szakember szerint az adósság behajtása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Például problémásak a munkanélküliek és a devizahitelesek tartozásai, ők a teljes kintlévőség 60 százalékát tudhatják magukénak. Kaplonyi felhívta a figyelmet arra is, hogy hiányzik az egységes országos nyilvántartási rendszer, amiből legalább valamiféle képet kaphatnának arról, hogy miként működtetik a közös képviselők a 118 ezer társasházat.

Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója a lapnak úgy fogalmazott, hiányzik a közös képviselők rendszeres ellenőrzése. Ha 40-50 házzal foglalkoznak, már több mint egymilliárd forint fölött rendelkeznek – hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy az egyesület szakmai kamara létrehozásán dolgozik, amibe a többi szervezetet is szeretné bevonni.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)