Jump to content

Melyik a legbiztonságosabb képernyőzár az okostelefonon?

2017. 11. 30. 19:05

A biometrikus védelem? A minta? A jelszó? Az új mobilok elárasztanak bennünket számtalan megoldással.

 

Jelszó és kód

Talán a legerősebb védelem a mai napig a jó öreg jelszó: legalább nyolc karakterből álljon, s közülük minimum egy legyen betű.

Feltéve, hogy nem „1234abcd” a jelszó – bár még ez is jobb az 1234-es PIN-kódnál – legalább annyival nehezebb a kíváncsi szemeknek kilesni beíráskor, mint amennyire kényelmetlen feloldani vele a telefont.

Minta

Népszerű és gyors, de tesztek szerint a leggyengébb védelem: a feloldómintát a tulajdonosok közelében lévők hat esetből háromszor ellesték. Ha kétszer kukucskálhattak, akkor 80 százalékos sikerrel figyelhették ki.

Némileg javít a módszer biztonságán, ha a készülék megengedi a visszajelzés kikapcsolását. Így legalább jól látható csík nem jelzi, milyen mintával oldották fel a mobilt.

Vagy lehet a videón látható, nehezen elleshető mintát használni.

Ujjlenyomat

Az ujjlenyomat-leolvasók egyre megbízhatóbbak és gyorsabbak: az Apple állítja, hogy az esély csak 1: 50.000, hogy más ujjlenyomatával felnyitható legyen a zárolt kijelző.

Írisz

Biztos védelem – lehet. Már amennyiben a készülék hajlandó a felhasználó szemszínét rögzíteni: Samsung-fórumok visszatérő témája, hogy például a kék szemeket az S8-as nem tudja azonosítani.

Szemüvegeseknek pedig végképp fölösleges próbálkozni vele.

Arcfelismerés

Android mobilokon látványos, de szintén roppant bizonytalan megoldás: a droidos arcfelismerő rendszer hatékonysága ugyanis erősen függ a fényviszonyoktól.

Ütősnek bizonyult eddig az Apple új mobilja, az iPhone X-zel bemutatott Face ID.

Bár ezt is feltörték már: először állítólag egy vietnami biztonsági cégnek, majd egy anyukájára nagyon hasonlító kisfiúnak jött össze a dolog.

Átlagos X-felhasználónak azonban gyakorlatilag nincs mitől tartania: a készülék TrueDepth kamerája mint 30 000 láthatatlan pontot vetít ki tulajdonosára.

Az adatok elemzésével precíz domborzati térképet alkot az arcról, s infravörös képet is készít róla.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)