Jump to content

Álomotthon - Fehér doboz medencével

2015. 01. 28. 20:15

A Tim Ditchfield Architects álmodta meg ezt az ausztráliai Noosaville-ben található folyóparti, modern kétszintes családi otthont, melynek vakító fehérsége mellé tökéletesen illik a különleges medence.

A hófehér, dobozszerű épület azért jóval bonyolultabb szerkezettel rendelkezik, mint egy egyszerű doboz, hiszen az alaprajza meglehetősen dimenzionált a folyó felé nyitott központi terekkel, a beugró falakkal, és az épületet körülölelő medence befolyó területeivel. A fehér vakító érzését pedig nagyszerűen ellensúlyozza a bambusz rudakból készült, árnyékolásra és sötétítésre is alkalmas falberakások megoldása.

Az épület azonban még csak nem is ettől különleges: folyóparti elhelyezkedése mellett az épületet körülúszó, varázslatos medence itt-ott befolyik a ház alá, miközben lebegő betonszigetek teszik speciálissá a fehér és a kék víz csodás kölcsönhatását. A páratlan kilátás mellett különleges természeti megoldás a medence közepén található pázsit szigeten összekapaszkodó ikerpálmafa, valamint a többi különleges és egzotikus növény.

Az épület természetközeliségét tovább erősíti, hogy a helyiségeknek gyakorlatilag nincsenek falai és ablakai, így teljesen nyitottak a medence, a kert és a Noosa folyó felé.



(Fotók: homeadore)