Jump to content

A férfi, aki egy sziklaoszlop tetején él

2016. 08. 07. 16:01

Grúziában egy tízszer tizenöt méteres sziklán él egy szerzetes, több mint két évtizede. Az elszigetelt életmód egy helyi hagyomány része.

A modern világ szülöttjének számára furcsa életstílus eredete évszázadokig nyúlik vissza. Az szerzetesek az oszloposok, más néven sztiliták hagyományát követték és azokét a keresztény remetékét, akik Oszlopos Simeon nyomdokaiban járva életük nagy részét egy oszlop tetején töltötték. Miután az Oszmán Birodalom a 15. században lerohanta Grúziát, az oszlopos életforma kiment a divatból.

A férfi, aki újra a figyelem középpontjába irányította az elfeledett szokást Maxime Kavtaradze már két évtizede él a sziklán. A különös, és sokak által elítélt élettörténetet maga mögött tudó férfi 1993-ban felköltözött az Imereti tartományban magasodó Katskhi negyven méter magas szikla tetejére, ahol a 7. századból visszamaradt szerzetesi templomot önkéntesek építették újra számára.

A hatvankettedik életévében járó Maxime Kavtaradze a felköltözést követ egy évben teljesen normád módon élt. Az élelmet és a vizet a falu lakói juttatták fel köteleken, mert akárki nem léphet a tízszer tizenöt méteres sziklára.

Nők például egyáltalán nem, de férfiak közül is csak az, aki engedélyt kap a szerzetestől. Három évvel ezelőtt a médiát is izgalomban tartotta Maxime Kavtaradze története, épp ezért a CNN elküldte Amos Chapple fotóst, hogy készítsen fotóriportot a szerzetessel. A feladat azonban nem bizonyult egyszerűnek, mert csak azután mehetett fel a sziklára fényképet készíteni, miután négy napot végigimádkozott a szikla előtt, a szerzetes felszólítására.

Maxime Kavtaradze egyéként hetente kétszer teszi meg a talaj-sziklatető közti távot a meredek és keskeny létrán azért, hogy a szikla tövében a többi szerzetessel imádkozzon.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: turism.bzi.ro)