Jump to content

Veszélyes hulladékok az otthonunkban. Hová kell tenni?

2016. 10. 12. 19:00

Egyszerűen elképesztő, hogy egy család mennyi hulladékot képes termelni néhány nap alatt. Nem is kell ahhoz nagy létszámú családban élni, mégis irtózatos mennyiség összegyűlik a csomagolásoknak köszönhetően. Nem mindegy ám mit és hogyan gyűjtünk.

A szelektív hulladékgyűjtők megléte sem garantálja azt, hogy minden háztartásban eszerint gyűjtenék a szemetet. Nem árt azonban ezekre figyelni, ugyanis kimondottan a környezetre veszélyes hulladékok is az általános szemét közé kerülnek. A veszélyes hulladék listája nagyon hosszú, és számos ilyen van a háztartásunkban.

Minden háztartásban vannak gyógyszerek, amelyeknek egy idő után lejár a szavatossága, és már használatra nem alkalmas. Az ilyen feleslegessé vált készítményeknek sem a szemetesben van a helyük, hanem minden gyógyszertárban van ennek külön gyűjtője, ahol ingyen beveszik és elszállítják.

A szárazelemek és a rossz akkumulátorok is a veszélyes hulladékok listáját gyarapítják. Szerencsére az elemek szakszerű elhelyezése egyszerűbb, ugyanis számos helyen megtalálható az elemek gyűjtésére kihelyezett doboz, láda.

Egy átalakítás, újítás során megmaradt festékkel is számolnunk kell. Szigorúan veszélyes anyagnak minősül a lakk, a festék, a pác, az olaj és a vegyszerek is. Ezeket csakis olyan gyűjtőhelyre szabad elvinni, amely kimondottan a veszélyes hulladékok kezelésére szakosodott.

(Forrás: hazesotthon.hu | sitr.com, ci.san-marcos.tx.us/képek)