Jump to content

Nagyot változtak a társasházi szabályok

2016. 10. 22. 16:05

Az ebtartók életét érinti legjobban a változás. Az új rendelkezéssel talán végre pont került az évek óta húzódó vita végére.

Egy kutya nem kutya, kettő még kevés, de igazából a blökikből sosem elég. A társasházban lakó állatbarátoknak viszont meg kellett elégedniük maximum két kutyával, sőt nem egy helyen előfordult az is, hogy az állattartás tiltva volt. Legalábbis ez idáig.

A napokban a Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott, ami végre felszámolja a társasházak önkényeskedő kutyatartási tilalmát. Hiába határozza meg a társasház szabálya, hogy állatot tartani nem lehet, mától az már nem mérvadó. Sem a szomszéd aláírása, sem jóváhagyása nem szükséges az eb megvásárlása előtt, csupán annyi a teendő, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk a négylábú számára, illetve chippel és védőoltásokkal kell ellátni, valamint be kell jelenteni az ebnyilvántartásba is. Az módosítás után a társasház lakói abba sem szólhatnak bele, hogy hány szőrös jószágot tartunk otthon.

Egyetlen kritériuma a dolognak, hogy a kutya nem zavarhatja a lakókat és szomszédokat, például tartós ugatással. Ellenkező esetbe birtokháborítási indíthatnak az érintett szomszédok. A feljelentést követően a gazdi akár 30 000 forintos bírsággal is számíthat, ha a lakók hitelt érdemlően tudják bizonyítani az eb okozta problémát. Rosszabb esetben a szabálysértés miatt a meg is tilthatják a kutya további tartását.

Az egész nap ugató állat valóban zavaró lehet, de az sem megoldás ha örököse rendőrt hív az ember. A megoldás kompromisszumos, mind a gazda, mind pediga szomszéd részéről, hiszen időbe telik, mire a kutyát le lehet nevelni az örökös ugatásról, bár a menhelyről hozottak esetében ez hatalmas kihívás.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)