Jump to content

Imádjuk az okosotthonokat

2016. 10. 25. 16:05

A Siemens és az NRC közös kutatásából legalábbis az derült ki, hogy a magyarok kétharmada örömest költözne okosotthonba a hagyományos helyett. Ilyen kiváltságos helyzetben viszont a lakosság közel 10%-a van csak.

 

A Siemens és az NRC közös reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság 63%-a költözne okosotthonba, ami alatt olyan különböző technikai megoldások együttesét értjük, amelyek egymással kommunikálva lehetővé teszik a lakásban működő elektronikai berendezések központi irányítását.

A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérelhető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helységek hűtése és fűtése életmódunkhoz igazítva, ezáltal nem csak komfortérzetünket növeli, energiafogyasztásunkat is racionalizál-hatja.

A kutatás adatai alapján a lakosság 11%-a gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás.

A különböző okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növeléséért felelősek, használatukkal jelentősen csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu; hirado.hu | Kép: pixabay.com)