Jump to content

A fővárosban dübörög, vidéken szunnyad

2016. 11. 11. 17:05

A lakásárak terén még mindig nagy a megosztottság a keleti és nyugati illetve a városi és vidéki régiók között. A jövő évi előrejelzések pedig csak mélyítik a szakadékot.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi felmérése szerint, Kelet-Magyarországon kissé javuló, Nyugat-Magyarországon pedig kissé romló piaci helyzetet várnak a következő egy évben az ingatlanos vállalkozások. Általánosságban viszont mérséklődés várható az árakban, mind a vásárlók mind pedig a bérlők örömére.

Főként Budapesten a pesti belváros és zöldövezet, valamint a panellakások esetében tapasztalható javulást, akárcsak a nyugati országrészben. Ezzel szemben Kelet-Magyarországon a családi házak kivételével kissé javult csak a helyzet.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások alig változtak az előző felméréshez képest. Kevesebben határozzák el magukat a lakásépítésre, ami szám szerint 16%-os csökkenést jelent, de a kedveszegettséget csak átmeneti helyzetként értékelik a szakértők, akik  pozitív, növekvő tendenciára számítanak jövőre.

A GKI adatai szerint a lakásvásárlási hajlandóság 8 éves csúcson áll, legutoljára 2008-ban akartak ennyien lakást venni. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások esetében elég komoly visszaesés következett be az elmúlt negyedévhez képest. De a százalékos változások ellenére még így pozitívnak ítélik.

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten lényegében megegyeznek az egy negyedévvel ezelőttivel: áremelkedésre a felmérést követő egy évben a válaszadók 28 százaléka, kisebb-nagyobb árcsökkenésre pedig 19 százalékuk számít.

Az októberi felmérés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1279 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;MTI | Kép: pixabay.com)