Jump to content

Tudod, meddig jut el a műanyagod?

2016. 11. 11. 09:05

Könnyedség azt hinni, hogy amit a szomszéd kukába kidobtunk, nem kerül ki az országból. Mert hiába az újrahasznosítás, a szemét egy része egészen a tengerig elér, és ott hihetetlen dolgokat produkál.

Négy évvel ezelőtt átlagosan 288 millió tonnányi műanyagterméket állítottak elő világszerte, és ez a szám az évek múlásával csak egyre nő. Hiába a környezettudatos gondolkodás, és a természet károsításának csökkentésére tett kísérletek, a műanyag ott van, mindenhol.

Magyarországon évente 1,4 milliárd darab PET palack kerül a boltok polcaira, amelyek közül nem elég kerül a szelektív gyűjtőbe. Az eldobott, vízben, erdőben, stb. hagyott palackok pedig komoly veszélyt jelentenek. Egyrészről lebomlásuk évekig tarthat, a környezeti hatások függvényében, másrészről a benne található adalékanyagok a napsugárzás hatására kiolvadnak, és elképesztő dolgok kiválására képesek.

A műanyag, amit felhalmozunk és felelőtlenül eldobunk, tonnaszámra lebeg az óceán felszínén, és megtéveszti az állatokat. Egy új kutatás szerint a tengeri műanyaghulladék gyakran olyan szagot bocsát ki, amelyet sok tengeri madár táplálékhoz társít. Nem nehéz rájönni, hogy mi következik ez után. A tengeri madárpopuláció kilencven százaléka evett már műanyagok, ami komoly betegségeket, vagy akár az állat elpusztulását is okozhatja. De a halak és a teknősök sem kivételek. A lyukas, összecsavarodott műanyaghulladékokon teknősök tucatjai akadnak fent, egy-egy szerencsétlen példány pedig élete végéig páncélján kell, hogy hordja a műanyagot.

A műanyag a tengerben a kutatók megfigyelései szerint a rothadó tengeri hínárhoz hasonló szagot bocsát ki a rátapadó és bomló planktonok miatt. Ez megmagyarázza az állatok különös vonzalmát a műanyagokhoz. De ezek a gyönyörű teremtmények tényleg ezt érdemlik?

A műanyag szennyezés mértéke világszerte növekszik, 2014-ben a becslések szerint mintegy negyedmilliárd tonna műanyagot dokumentáltak a víztömegekben. Ez pedig nem csak a vízparti országok bűne. Mi magunk is tehetünk azért, hogy tengereink PET-mentesek legyenek.

Az újrahasznosítás nem bűn, és még csak nem is ciki. Ha te nem tudod újrahasznosítani, gondoskodj arról, hogy más megtehesse, gyűjtsd szelektíven a hulladékot, mert sosem tudhatod, hol köt ki.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)