Jump to content

Mit tesz az éjszakai műszak a szervezettel?

2016. 11. 26. 19:05

Vannak olyan munkaterületek, ahol elkerülhetetlen, hogy éjszaka szüneteltetve legyen a munka. De mennyire teszi tönkre a szervezetet, ha a nappalaink éjszakává válnak és fordítva?

Látszólag semmi gond nincs azzal, ha valaki éjszaka tölti el a munkaidejét, hiszen majd nappal kipiheni magát. Nos, a legtöbbek fejében ez a téves magyarázat él.

Az alvási idő eltolódásával kapcsolatban számos átfogó kutatás készült. A választ kétfelől lehet megközelíteni. Mentális, és fizikai területről egyaránt, de csak a kettő egymásra hatásával lehet komplex következtetést levonni.

Egy kanadai tanulmány azt mutatta be, hogy ha az ember szervezete alkalmazkodott már az éjszakai műszakhoz, akkor a Melitonin termelés teljesen felborul, és az életritmus átütemeződik. Egy nagyobb, 3000 főt – rendőrök –bevont kutatási eredmény, azt szemléltette, hogy a váltott műszakban dolgozók 40%-át alvási problémákkal diagnosztizálták. Hiába nem érzi nehéznek az éjszakai munkát, azt nem tudhatja, hogy a szervezete hogy reagál. Egyrészről az evési szokások megváltoznak, kevésbé törekszünk az egészséges életmód fenntartására, mert több energiára van szükség az éjszakázáshoz. Illetve, az edzésre, mozgásra való lehetőség beszűkül. A test a nap rossz időpontjában válik aktívvá, illetve a glükóz szint redukálódik, plusz felborul az anyagcsere, ami növelheti a 2. típusú cukorbetegség és elhízás kockázatát. Valamit n növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, ha folyamatosan éjszaka dolgozunk.

Ugyan a kutatások rövid időintervallumokat ölelnek fel, így nem jelenthető ki az, hogy a szervezet nem szokna hozzá, de az igen, hogy semmiképp nem tesz neki jót.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)