Jump to content

Kutya egyenlő 11 százalékkal megnövekedett élettartam – jól hangzik?

2017. 11. 21. 17:00

A legfrissebb kutatási eredmények a kutya-macska párviadalt az előbbi javára billenti, ugyanis a  Scientific Reports-ban publikált tudományos anyag szerit az ebtartás plusz éveket ad az átlagélettartamhoz. De mégis mikén nyer éveket nekünk négylábú jószágunk?

A tények ismeretében valószínűleg a kutya versus macska vita folytatódik majd, de most az ebtartók örülhetnek a legfrissebb eredményeknek. A témában készült tudományos publikációk ugyanis egyértelműen arra mutatnak, hogy a kutyatartás 11 százalékkal csökkenti a háztartás halandóságának arányát. Ez nem rossz érték kezdetnek.

Kutyában az örök élet titka?

A svéd Uppsala Egyetem kutatócsoportja 12 éven át követte nyomon 3,4 millió 40-80 év közötti kutyatulajdonos egészségügyi állapotát. A megfigyelés alatt állók közül senkinek sem volt a kutatás kezdete, azaz 2001-ben bejegyzett kardiovaszkuláris betegsége.

Svédországban mindenki rendelkezik, a nálunk TB-kártyaként ismert egészségügyi kártyával. A kártyára minden orvosi látogatást rögzítenek, emellett a kutyatartás bejelentése is kötelező. E kettő együttesen tökéletes alapot adott a több, mint egy évtizeden átívelő kutatáshoz, azaz ahhoz, hogy kiderüljön, hatással van-e a kutyatartás az ember egészségügyi állapotára. A kutatásvezetők hangsúlyozták, hogy az általuk kapott eredmény minden hasonló berendezkedésű nyugati társadalomra, és Amerikára is igaz.

A 12 éven át tartó megfigyelés eredményeképp kiderült, hogy a kutyatulajdonosok kisebb eséllyel halnak meg kardiovaszkuláris vagy egyéb betegségektől, sőt azok a gazdik, akik fajtiszta kutyát tudhatnak magukénak, még hosszabb és egészségesebb élettartamra számíthatnak, mint azok, akik keverék kutyával osztoznak a mindennapokon.

Kutya, statisztika, halálozás

A megfigyelés szerint a többszemélyes háztartások (ahol a kutya is a család részét képezte) halálozási aránya 11 százalékkal csökkent, míg a szívbetegségekben való elhalálozás esélyének aránya 15 százalékkal. A kutyatartás egészségügyi hatása az egyszemélyes háztartásokban még jobban tetten érhető, ott a fenti arány néhány százalékkal növekedett.

„A kutya az egyszemélyes háztartások fontos szereplőjévé válhat” – mondta Mwenya Mubanga, a tanulmány vezetője és az Uppsala Egyetem Orvosi Tudományok Tanszékének PhD hallgatója. „Az eredmények azt mutatják, hogy az egyedülálló kutyatulajdonosok halálozási rátája 33 százalékkal csökkent, míg a mikrokardinális infarktus kockázata 11 százalékkal.”

Egy szó, mit száz. A kutyatartás jót tesz az egészségnek. Elvégre, napi három alkalommal akkor is ki kell vinni sétálni, ha a fene fenét eszik, ami pedig a legalapvetőbb mozgásigényt fedezi. Napi húsz percnyi sétával pedig sokat tehetünk szívünk egészségéért. Ráadásul a kutyával élők több baktériummal találkoznak, így a szervezetük ellenállóképessége is jobb.

Ugye, hogy megéri kutyát tartani?

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)