Jump to content

A Smart Home előnyei? Annyi van belőle, mint égen a csillag!

2017. 11. 29. 17:25

A „smart” technológia az élet minden területét behálózta. Nem kivétel ez alól az építészet sem. Egyre több otthon épül a smart technológia jegyében, nem véletlenül. De miért is jó az, ha okos az otthonunk?

Az okosotthon kifejezés lényegében az egymással kommunikáló, távolról is irányítható rendszereket jelenti. Itthon még nem éli virágkorát az okosotthon forradalom, ám Amerikában például már elképzelhetetlen az élet a technológia nélkül.

Az intelligens otthon csak a gazdagok kiváltsága?

Okossá két módon tehetők az otthonok: a ház első alapkövétől kezdve az utolsóig a smart technológia jegyében zajlik az építés vagy utólag okosítható a ház, némi anyagi ráfordítással. Noha itthon jellemzően a luxusházakban található smart technológia, sőt azok alapvető felszereltségét képzi, az alacsonyabb komfortfokozatú házakban is találhatók okosrendszerek.

Az intelligens technológia utólagos beépítése körülbelül 600-700 ezer forint közé tehető, és általában a fűtésrendszer, a villanyhálózatok, a redőny illetve a riasztó távolról történő kezelése valamint ezen rendszerek egymással való kommunikációját jelenti. Viszont, ha egy ház az alapoktól kezdve smart technológiával van ellátva, annak költsége 10 millió forintra rúghat.

A Smart Home előnyei

A jelentős anyagi ráfordítás idővel megtérül, sőt! Nem csak a pénztárcánknak teszünk jót azzal, hogy intelligenssé tesszünk az otthonunkat, hanem a környezetnek is. Az okosotthonok ugyanis kisebb ökológiai lábnyomot hagynak hátra, és a környezetre rótt terhelésük is jóval kevesebb, mit a „hagyományos” házaké.

Mégis legnagyobb előnyeként a fűtés- és hűtésrendszert szokták emlegetni, nem véletlenül. A helyiségenkénti fűtésszabályzással bármilyen típusú fűtés esetén komoly megtakarítást érhetünk el hosszú távon, sőt az ideális hőfelhasználást a távolról vezérelhető fűtőrendszer is támogatja.

Áramhasznosítás

Hasonlóan a távolról vezérelhető fűtőrendszerhez, az áramkörök is irányíthatóvá válnak, akár a munkahelyről. Ha egy lámpa égve maradt, netán a tévét felejtettük el lekapcsolni, mindezt egyetlen mozdulattal megtehetjük utólag, bárhonnan. Ezzel rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk meg.

Okos menedzsment

Az okosotthonok képesek arra, hogy nyomon kövesség a fogyasztásunk, sőt bizonyos mérőórák lekapcsolására vagy a víz elzárására is képesek. Vízfogyasztásnál, épületi hibánál a rendszer szól a tulajdonosának, ezáltal minimalizálva a hiba felkutatásáig eltelt időt és ezzel az okozott kár pénzbeli mennyiségét is.

Megóv a balesettől is

Számos háztartási balesetnek vagyunk kitéve nap, mint nap. Az okosotthonok viszont minimalizálják ezek előfordulását. Például, ha a konyhában a tűzhely bekapcsolva maradt, és fennáll a tűzveszély a smart rendszer automatikusan lekapcsolja azt, valamint erősebb fokozatra állítja a szellőztetőrendszert vagy kinyitja az ablakokat és értesíti a tulajdonost. De hasonlóan jár el akkor is, ha szénmonoxidmérgezés gyanúja áll fenn.

A teljesség igénye nélkül az okosotthonok legelőnyösebb tulajdonságait vettük górcső alá, amelyek már jócskán elegek ahhoz, hogy az ember elgondolkodjon a smart technológia mindennapi hasznosságán.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)