Jump to content

Napi egy pohár szeszes nedű, és annak minden árnyoldala

2018. 02. 05. 19:06

Sokan nem tudják, hogy 1-2 pohár pezsgő elfogyasztásával már szinte kimerítették az egészségi szempontból ártalmatlannak tartható alkohol napi mennyiségét. No de, mennyi kalóriát tartalmaz egyetlen pohár alkohol, illetve milyen hatással van a szervezetre?

Az alkohol, vagy más néven etil-alkohol a cukortartalmú növényi (pl. sör, bor, pálinka) és állati nedveknek (pl. kumisz, méhsör) élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Színtelen, víztiszta, égetı ízű folyadék, melynek nagy az energiasűrűsége.

Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. Összehasonlításul a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.

Az éhgyomorra fogyasztott alkohol csökkenti a vércukorszintet, és emeli a vérnyomást. Hatására a bőr kipirul, melegebbé válik, és a megnövekedett hőképződés és hőleadás emeli az alapanyagcserét. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványi anyag háztartását. Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik, mely összefüggésben van a zsírsavak égetésével.

Minél nagyobb az alkoholfogyasztás mértéke, annál inkább nı a szabad zsírsavképzıdés, és ezáltal a vér triglicerid-szintje (vérzsír-szintje).

(Forrás: hazesotthon.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)