Jump to content

Nem mindegy, mi kerül a legkisebbek tányérjára

2017. 12. 23. 19:05

Egy friss tanulmány arról számolt be, hogy a két év alatti magyar kisgyermekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott. Az életünk első három évében kialakult állapot pedig felnőttként is komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért már a fogantatás pillanatától sokat tehetnek a szülők, ugyanis a kismama táplálkozása nagymértékben befolyásolja a születendő gyermek felnőttkori egészségét. A tudatos táplálkozás alól a karácsonyi időszak sem lehet kivétel: várandósság alatt maximum 500 kalóriával nő meg a kismamák tápanyagigénye, ezért az ünnepek alatt is érdemes ügyelni arra, hogy ne haladják meg ezt a mennyiséget. A családi ebédek és vacsorák során ajánlott kerülni azokat az ételeket is, melyek ételmérgezést okozhatnak nyers tojás- vagy hústartalmuk miatt.

Hat hónapos korig nem jelent különösebb gondot a karácsonyi készülődés, hiszen a baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék – a hozzátáplálás megkezdése után azonban fontos ügyelni arra, hogy a kicsi a korának megfelelő ételeket kapja az ünnepi étkezés során is. Sajnos sokan nem fordítanak kellő figyelmet az új ételekhez való fokozatos hozzászoktatásra és a bevitt cukor, illetve só mennyiségére sem. Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a szüleik.

Bánjunk csínján a túl cukros és sós falatokkal

A négy-tizenkét hónapos babák negyven százaléka a megengedettnél mértéknél több cukros ételt, italt vagy édességet kap. Az ünnepi időszakban pedig még nagyobb veszélyek leselkednek a legkisebbekre is. Az év végi mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztás nemcsak többletkalóriát jelent, hanem akár székrekedést is okozhat felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Ezért érdemes több szempontból is mértéket tartani, ami az asztal örömeit illeti.

A friss szülőknek pedig érdemes azt is fejben tartani, hogy a babák ízlése ráadásul a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legtöbbet, így, ha a kicsi korán hozzászokik az édes és sós ízekhez, később is ezeket az ételeket fogja preferálni.

Vigyázzunk a rejtett cukrokkal

Az 1-3 éves gyermekek számára maximálisan megengedett cukormennyiség napi 27-32 gramm, ami megközelítőleg hat-nyolc teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ez a hozzáadott cukorra vonatkozik, tehát a tejben vagy gyümölcsökben természetesen előforduló cukor nem számít bele. Ugyanakkor az ízesített teák, szörpök, gyümölcsjoghurtok vagy túródesszertek adásával nagyon könnyen meghaladhatjuk az ideális mértéket – hívta fel a figyelmet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Egyre több az elhízott gyermek

A szülők figyelmetlenségének számlájára írható az is, hogy ma már nemcsak a felnőttkori, hanem a gyermekkori elhízás is egyre nagyobb problémát jelent. Jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat.

Fontos a változatos étrend kialakítása

A szakértő elmondta, hogy a megfelelő étrend összeállításánál mindig figyeljünk arra, hogy tartalmazzon gyümölcsöt és zöldséget, valamint gabonafélét. A szénsavas, cukrozott üdítőket és szörpöket cseréljük ivóvízre, cukrozatlan teára vagy frissen préselt gyümölcslére. A hozzátáplálás során egy-egy új gyümölcs vagy zöldség íze önmagában is izgalmas a babának: részesítsük előnyben a natúr ízeket, és semmiképpen se a saját ízlésünk szerint édesítsük vagy sózzuk az ételeket.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)